Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 27. 07:57, péntek | Sport
Forrás: mno.hu - Fotó: MTI

Így nem bírhattuk el a görögdinnyét

Így nem bírhattuk el a görögdinnyét

Ha nem csalnak a számítások, 17 alkalommal támadhatott emberelőnyből Görögország a hazánk elleni női Eb-elődöntőben, ezt nem lehetett elbírni. Bronzért megyünk szombaton.

Miután a negyeddöntőben Spanyolország elverésével megvalósították a fő célt (az olimpiai kvalifikációs tornán való részvétel kivívását), nyugodtan ugorhattak vízbe Merész András lányai. Kritika amúgy sem érheti a női elődöntős csapatot: a januárból még csak 26 nap telt el, de már megverte az Európa-bajnok Oroszországot – a két héttel ezelőtti Thetisz Kupán –, Hollandiát a csoportmeccsek során, és bizony a mostani ellenfél Görögországot is – hazai pályájukon, két góllal (10–8). A görögök mellett szólt a vb-címen kívül a stabilitás is: 2003 óta ugyanaz a Georgiosz Morfeszisz koptatja a mediterrán leányok padját, míg a mi Merészünk bő egy éve kapitány.

Aztán viszont jöttek a történések: Drávucz megnyerte az első ráúszást, Szücs pedig felső sarkos, kapufást gólt lőtt, majd emberhátrányban a junior vb-ezüstérmes kapus Bolonyai Flóra hárított. Majd 3 perc is eltelt, mire a görögök Antonaku révén betaláltak (előnyből), és Gerolimu a következő fórt is „tusra” váltotta. Nem sokáig örülhettek, Szücs ugyanis a másik sarokból kiszedte a pókot (2–2). A világbajnokot – támadásainál – rendre segítették a játékvezetők, szinte sosem védekezhettünk annyi hölggyel, amennyivel érdemeltük volna, így kaptuk meg a harmadik találatot is (2–3). A negyed végéig hátralévő percek elpackázott lehetőségekkel peregtek volna le, ha az utolsó másodpercben svédcsavarból Antonaku meg nem duplázza góljai számát (2–4).

A második 8 percben a kék sapkásoké volt az első támadás, és addig „fuldokoltak”, míg meg nem kapták a soron következő emberelőnyt – gólra is váltották (2–5). A túloldalon viszont a sípját fújkáló játékvezető minket zavart kevésbé, és Bujka Barbara gólt dobott Drávucz Rita passza után (3–5). És potyogtak tovább a találatok, előbb Tszukala ejtette át Bolonyait (3–6), majd Drávucz úszott meg egy kontratámadás vezéreként (4–6), de egy jogos, értékesített görög ötös (4–7) után három értékes támadást is elszúrtunk – a negyediket már nem, Keszthelyi álomszép gólt lőtt a rövid felsőbe, oda sem nézve (5–7). A félidő hajrájában kivédekeztük Tóth Ildikó felesleges kiállítását, majd Keszthelyi megint megviccelte a görög hálóőrt (6–7). Reménykedve mehettünk pihenni.

Hiába a kondi, ha kevesebb rá az ember...

Görög találattal és egy plusz emberelőnnyel – belőle még egy góllal – kezdődött a második félidő (6–9), Drávucz pedig ébresztőt fújt (7–9), vele együtt kelt Tóth Ildikó is, húzásának viszont útját állta a keresztléc. Nem úgy Antal Dóráénak, aki egy vonal mögötti szabaddobásból iszonyú nagy gólt lőtt – megint mínusz egy, megint a remény (8–9)! És megint görög emberelőny, és megint gól (8–10). A krónikáskönyvek kedvéért: négyszer annyi emberelőnyt kaptak a görögök odáig, mint a magyar csapat... Bujka az összidő kétharmadának leteltekor megint egyre zárta a különbséget (9–10), és a csereként kapuba állt Gangl Edina fontos védést mutatott be, az ebből indult ellentámadás végén pedig Tóth Ildikó egalizált – 10–10! Hogy ne legyen az élet vidám, Görögország a 13. és a 14. emberelőnyét (!) is megkapta egyetlen támadáson belül (Illés Anna ekkor pontozódott ki), de hősiesen kivédekeztük ezt a nehéz időszakot is. Jó lett volna 1–0 után újra vezetést szerezni, de a döntés a záró 8 percre maradt.

Merész András a szünetben türelmet kért a lányoktól, a leghevesebben Tóth Ildikónak magyarázott a mester. A védekezésünk igencsak feljavult, ennek köszönhetően Antal Dóra zicceréből már vezethettünk is volna, ha bemegy, de Bujka ügyeskedéséig erre várni kellett (11–10). Hat perccel a vége előtt, Rumpeszi bivalyerős lökete után minden kezdődhetett elölről (11–11), de látszott, hogy a mieink jobb erőben vannak, ezt kellett előnyre váltani. Kellett volna – Drávucz kapufája után Rumpeszi meglógott elöl, és 12–11-re alakította az állást (emberelőnyből, persze). Szücs erre begurult, és igen messziről megszerezte 3. találatát (12–12), amire Tszukalának megint volt válasza (13–12), hiába tornászott Gangl. Kettő perc volt hátra, amikor hiába kaptunk végre mi is emberelőnyt, nem éltünk vele, sőt a túloldalon megkapták a 17. (!) emberelőnyt, amiből eldöntötték a találkozó sorsát, és a női vízilabda-Eb döntője egyik résztvevőjének kilétét. A bronzért az orosz–olasz elődöntő vesztesével játszunk. A férfiak Eb-elődöntője pénteken 20 órakor kezdődik Montenegró ellen.

MAGYARORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 12–14 (2–4, 4–3, 4–3, 2–4)
magyar gólszerzők: Bujka Barbara 3, Szücs Gabriella 3, Drávucz Rita 2, Keszthelyi Rita 2, Antal Dóra 1, Tóth Ildikó 1

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:06, hétfő | Sport

Fucsovics 29 helyet javított a tenisz-világranglistán, Marozsán a 38.

Fucsovics Márton a bukaresti tornagyőzelmével 29 helyet javított, ezzel 53. a férfi teniszezők világranglistáján, melyen legjobb magyarként Marozsán Fábián a 38.

2024. Április 21. 11:25, vasárnap | Sport

Kínai Nagydíj - Verstappen rajt-cél győzelmet aratott Sanghajban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Kínai Nagydíjat, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Április 21. 06:00, vasárnap | Sport

A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros

A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.