Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Augusztus 20. 09:03, szombat | Belföld
Forrás: MTI/Fotók: MTI/Illyés Tibor

Gulyás: Magyarország születése sikertörténet

Gulyás: Magyarország születése sikertörténet

Magyarország születésnapján sikeres születéstörténetet ünneplünk, hiszen Szent István alkotása egy évezred után is élő egység - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten.

Gulyás Gergely az államalapítás napja alkalmából tartott, kitüntetések átadásával egybekötött ünnepségen azt mondta, az évezredes múlt előnye, hogy mindarra felkészít bennünket, ami a jövőben történhet, hiszen sikerült már túlélni a tatár, a török és a szovjet megszállást, Trianont, és azokat az időket is, amikor az ország sorsáról nem Magyarországon döntöttek.

Mindezek alapján jó okunk van remélni, hogy a jelen akadályait is sikerrel vesszük majd - emelte ki.

Márai Sándor írót idézve azt mondta, a megmaradás kulcsa a méltányosság, a türelem és az arányérzék. Ez mindig így volt, és különösen fontos ez napjainkban, amikor komoly válságokkal nézünk szembe - hangoztatta a miniszter.

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy senki nem él önmagában és önmagának, minden, amit teszünk, hatással van a környezetünkre. Igaz ez első királyunkra is, akinek 40 éves uralkodása alatt nagyot fordult a világ, de élete műve és öröksége ez az ország, a keresztyén hit meggyökerezése, amelyből "ezeréves kultúránk kinyílt", és az állam, amely keretet ad a nemzet életének.

Szent István megalkotta a vármegyéket, amelyek ezer esztendeje szolgálják a helyi közösségeket, jogrendje és első törvénykönyve ma is mintaként szolgál, intelmei örök iránymutatást jelentenek, és a mai értelemben vett európai együttműködés előképe is az ő öröksége - sorolta a miniszter.

Gulyás Gergely a díjazottakat méltatva azt mondta, az állami ünnepen számba vehetjük, hogy milyen sokaknak milyen sokat köszönhetünk. A munka, amelyet a hétköznapok csendjében elvégeztek, közös örökségünk és büszkeségünk része. A kitüntetetteknek megköszönte, hogy erősebbé tették az országot és gazdagabbá a magyarokat.



A rendezvényen - Novák Katalin köztársasági elnök által adományozva - a Magyar Érdemrend középkeresztje, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje és a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt és Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetéseket adtak át.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Dobos Menyhért László, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója, míg Siklósi Beatrix újságíró, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során