Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 29. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Guiness rekord: megépítették a legnagyobb citrom erőművet

Guiness rekord: megépítették a legnagyobb citrom erőművet

Április 27-én Guinness rekordot állított fel a DaVinci Learning, az első hazai oktatási és ismeretterjesztő csatorna : a gyümölccsel működtetett legnagyobb erőmű kategóriában döntötték meg a fennálló rekordot. A kísérlethez 1500 citromot használtak, s a termelt árammal egy telefont is fel lehetne tölteni. Az erőmű nem először épült fel, és később is látható lesz egy tavasztól őszig tartó roadshow keretében.

A csatorna célja, hogy megkedveltesse a tanulást és a természettudományokat nézőivel. Ezért indult útjára s Kis Zsenik Klubja roadshow, melynek első állomásán márciusban felépült a legnagyobb gyümölccsel működtetett erőmű. Ezzel több rekord is megdőlt (méret, gyümölcsök száma, működőképesség, magyarországi csúcs), de a gyümölcserőmű teljesítménye nem volt nagyobb a jelenleg fennálló Guinness rekordnál.

A roadshow második állomásán Budapesten a Campona üzletközpontban viszont sikerült rekordot dönteni! A gyümölccsel működtetett legnagyobb erőmű kategóriában szombaton a csatorna nézői közreműködésével Guinness rekord született! Az erőmű 1500 citromból, hat panelből, 15 cellából és közel 90 méter elektródból állt, és 1,1 W teljesítménnyel működött – ezzel megdőlt a jelenleg fennálló 1W-os rekord, amit egy krumplikból összeállított akkumulátor tartott. Az 1,1 W elég például egy ledsor megvilágítására, vagy egy mobiltelefon feltöltésére. Szombaton minden érdeklődő megtudhatta, hogyan tud áramot termelni a citrom, milyen kémiai reakció zajlott le a szerkezetben, és részese lehetett a rekord kísérletnek is. Volt szórakoztató fizika show, éneklő csövek, égnek álló hajak, örvényáramok és egyéb kísérletek.

A Da Vinci Learning csatorna célja, hogy a nézőket játékosan ösztönözze arra, hogy részt vegyenek a felfedezés örömében. Az erőmű egyrészt a teljesítmény és a méret összefüggéseire világít rá, de a környezetvédelem és energiatakarékosság kérdéseit is felveti. Emellett arra is ösztönöz, hogy képletek helyett sokszor könnyed formában, interaktív módszerekkel jobban motiválhatók a gyerekek, így a játékos formában való tanulást népszerűsíti. A kísérletben használt citromok a szegedi biogáz erőműbe kerülnek.

A citrommal működtetett legnagyobb erőművet ezt követően több városban is felépítik a Kis Zsenik Klubja roadshow keretében, így az érdeklődők közérthető formában ismerkedhetnek a fizika és a kémia kérdéseivel. A roadshow állomásai: Győr, Szeged, Szekszárd, Jászberény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;