Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 08. 17:31, szombat | Életmód
Forrás: http://news.noinetcafe.hu

Goji bogyó az örök élet forrása

Goji bogyó az örök élet forrása

Ez a csodanövény nem olyan rég került a látóterünkbe, és egyre több jó tulajdonságot hallunk róla. Vajon mitől olyan különleges a goji bogyó?

A goji bogyót farkas-bogyónak is nevezik latin neve Lycium és évezredek óta termesztik a Himalájában. A kínai népi gyógyászat számos betegségre használja még ma is. Ezt a különleges vörös bogyót számos ázsiai ételben is megtalálhatjuk, legtöbbször köretként.
Nyugaton, így nálunk is sztárok réven jutott be a köztudatba, mint az örök élet forrása, ugyanis a goji bogyó a szépségiparban is nevet szerzett, nem kisebb sztárokat tudva maga mögött, mint Madonna, Mischa Barton és Elizabeth Hurley.

Jótékony hatásai:

-napi 10-30 g belőle naponta és több vitamin jut a szervezetünkbe, mintha C-vitamindús narancsot, béta-karotindús sárgarépát vagy vas dús steaket ettünk volna
-a világ 2. legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcse
-segít megelőzni a szívbetegségeket
-védi a bőrt a káros napsugaraktól
-gazdag B-vitaminban, antioxidánsokban, káliumban és 18 féle aminosavban.

-Mindezzel rendkívüli immunerősítő.
-megelőzhető vele a rák kialakulása is
-jó hatással van a szemre
-táplálja a vesét és májat
-lassítja a természetes öregedés folyamatát
-csökkenti a szabad gyökök okozta veszélyt
-pozitívan hat az egészséges koleszterinekre
-segít a testsúly megtartásában, illetve kontrollálásában
-lassítja az őszülést és hajhullást
-pozitív hatással van a vérnyomásra, a vércukorszintre, az agyra és a véredényekre
-vágykeltő és termékenységsegítő hatása is közismert

Azt hiszem, ezek után bátran nevezhetjük szuperbogyónak is. Sokféleképpen fogyasztható,köretként tálalható, teának is készíthető és külsőleg is alkalmazható,de akár testbalzsamként használható. Nagyon jó illata van és regenerálja a ráncosodó bőrt.

Magyarországon is kaphatók az ebből készült készítmények bioboltokban, természetesen legtöbbször méregdrágán. De van remény, mert a goji bogyó növény megél nálunk és termeszthető.

Pár éve megjelent a magyarországi csomagküldő szolgálatok kínálatában is. Elsősorban az emberi szervezetre gyakorolt hatását emelik ki, ami lássuk be már felsorolva is elég ok a vásárlásra. A cserje eredeti élőhelyén 2-2,5 méter magasra nő. Júniustól augusztusig virágzik. Egylaki növény, tehát a méhek porozzák be. A természetgyógyászatban felhasznált része a gyümölcs. Akkor gyűjtik, amikor a gyümölcsök narancssárgára színeződnek és ízük édessé válik. A nevelése, ápolása könnyű. Az árnyékot nem kedveli, sem a lúgos talajt. Ültessük napos helyre, biztosítsunk neki jó vízelvezetésű talajt. A tápanyagban gazdag talajt meghálálja. Fagytűrő növény: elméletben akár a -15 C fokot is képes elviselni.

Mielőtt megrohannák a csomagküldőket, kedves olvasók, figyelmeztetném Önöket, hogy nálunk mérgező növényként tartják számon.


Hogy is van ez? Tehát nem gyógyít, hanem végez velünk?

Nem egészen. Nálunk ördögcérna (Lycium barbarum) néven. Hatóanyagai- a rokonságába tartozó burgonyafélékhez hasonlóan - a növény minden részében kis mennyiségben megtalálhatók: hioszciamint és más atropin alkaloidot, hallucinogén anyagot tartalmaz, ezért hazánkban, mint mérgező növényt tartjuk nyilván. A mérgezés tünetei: pupillatágulat, nyálkahártya kiszáradás, szapora szívműködés, izgatottság, ritkábban légzésbénulásos halál. Valóban nem túlbiztató ez. Egy honlapon olvastam egy doktornő véleményét erről. Szerinte nem egyformán hat a tibetiekre és a nyugati kultúrákban élőkre. Míg őket gyógyítja, addig minket meg is ölhet.

Az igazságot nem tudom, mert csak magamra kentem, de volt olyan ember, olvastam, aki megkóstolta és a mazsolához hasonlította az ízét. Ő még most is él, és ha hihetünk a goji bogyót éltetőknek, akkor majdhogynem örökké.

szerző: Nádi Adrienn

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.