Városlista
2021. február 28, vasárnap - Elemér

Hírek

2012. Április 09. 14:05, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Gleccserhasadékba zuhant a magyar túrázó

Gleccserhasadékba zuhant a magyar túrázó

Bordazúzódással úszta meg síbalesetét egy magyar férfi a hétvégén egy kelet-tiroli gleccseren - adta hírül vasárnap az Osttirol-heute internetes magazin.

A férfit vasárnap hajnalban találták meg a helyi hegyimentők, miután 14 órát töltött egy gleccserhasadékban. A magyar kísérőjével együtt túrázott a 3420 méter magas Grossvenedigeren, amikor szombat délután baleset érte: 14 métert zuhant egy hasadékban. Társa nem tudott rajta segíteni, így csak órákkal később volt képes egy menedékházban a mentőket riasztani.

„20:12-kor riasztottak bennünket sms-ben" - számolt be a hegyimentők vezetője, Peter Ladstaetter. 26-an indultak azonnal a keresésére, köztük egy mentőorvos és két alpinista rendőr. A sötétség mellett nehezítette vállalkozásukat a rendkívül mostoha időjárás: hóesés, szélvihar és köd. Három csoportban próbálták felkutatni a szerencsétlenül járt magyart. Hajnali 3:07-kor sikerül ráakadni. Lényegében nem láttak semmit, tájékozódásukat csak egy műholdas helymeghatározó segítette - mondta el Landstaetter. A mentősök meleg holmival látták el a sízőt.

„Fel tudott állni a hasadékban és képes volt mozogni. Ezért és jó felszerelésének köszönhetően némileg melegen tudta tartani magát". 3:20-kor érkezett meg az orvossal a másik csoport, megkezdődhetett a sérült ellátása.

Mintegy 400 méterre vitték le akjával (mentőszánnal) egy menedékházba, ahol a terv szerint megvárták volna, hogy az idő javuljon és mentőhelikopterrel menjenek tovább. A magyar azonban - aki az esést megúszta némi bordazúzódással - visszautasította a tervet - számolt be a hegyimentő és ehelyett saját lábon érték el a következő állomást, Johannishüttét, 2121 méter magasságban. Vasárnap délelőtt végül itt várták be a helikoptert, amely az egész csapatot Praegratenbe szállította.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2021. Február 27. 18:17, szombat | Külföld

Leszakadt egy hatalmas jéghegy az Antarktiszról

Leszakadt egy hatalmas jéghegy a az Antarktisz Brunt-selfjegéről közel a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) Halley kutatóállomásához - jelentették be pénteken a BAS kutatói.

2021. Február 27. 15:14, szombat | Külföld

A fertőzések több mint felét már a vírusmutációk teszik ki Ausztriában

Ausztria-szerte a fertőzések 57 százalékát már a SARS-CoV-2 mutációi teszik ki - áll az egészségügyi minisztérium felügyelete alatt működő úgynevezett koronabizottság heti jelentésében.

2021. Február 27. 12:07, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma 113,4 millió, a halálos áldozatoké 2,52 millió a világon

A világon 113 391 190 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 2 517 118, a gyógyultaké 63 972 132 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

2021. Február 27. 11:19, szombat | Külföld

Felkerült Putyin szakácsa az FBI által körözött személyek listájára

Felkerült a sajtóban Vlagyimir Putyin orosz elnök \"szakácsaként\" emlegetett Jevgenyij Prigozsin üzletember az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) körözési listájára,