Városlista
2021. április 20, kedd - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Január 27. 14:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Giró-Szász: nincs előfeltétele a hiteltárgyalásoknak

Giró-Szász: nincs előfeltétele a hiteltárgyalásoknak

Semmilyen előfeltétele nincs a hiteltárgyalások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU), a magyar kormány kész a tárgyalásokra, így azok bármikor megkezdődhetnek.

Jelentette ki Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken az Magyar Televízió műsorában.

Hangsúlyozta azt is: az Európai Bizottság által kifogásolt törvények megváltoztatása sem előfeltétele a hiteltárgyalások megkezdésének. Hozzátette: az egykulcsos adórendszer megszüntetése, mint feltétel, az EU-ban 'fel sem merült', az IMF pedig az elmúlt 2-3 évben legalább négy olyan országnak adott hitelt, ahol egykulcsos adórendszer van, és ebből kettő az Európai Unió tagja.

Három kötelezettségszegési eljárás folyik hazánk ellen, ezzel kapcsolatban tudjuk, hogy mit szeretne az Európai Bizottság változtatni, a kormány hajlandó a kifogásolt törvények megváltoztatására, a pénzügyi támogatás érdekében – közölte Giró-Szász András.

Ezek a kérdések azonban nem feltételei a hiteltárgyalások megkezdésnek. A három eljárás marginális, technikai kérdéseket érint. Az MNB kapcsán 10-15 éve beágyazott szokások megváltoztatását kéri az EU. Azokon a területeken viszont, ahol a jogi szuverenitást érinti a kérés, ott az a procedúra, hogy pontos, jogilag alátámasztott levél érkezik, melyre ugyanilyen pontos, jogilag megalapozott választ küld a kormány. Ezek alapján folytatódnak a tárgyalások, és ha nem sikerül az eljárást ezek alapján lezárni, akkor kerül, az ügy a nemzetközi bíróság elé kerül – tette hozzá.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, az IMF leírja, hogy az alapvető irányokkal és a Széll Kálmán tervvel egyetért, de azt tovább kell vinni, hogy további stabilitást adjon a gazdaságnak. A terv a következő évek gazdaságpolitikájának alapjait kívánja biztosítani. Az IMF által 2012-13-ra prognosztizált makroszámok az uniós államok között a 12-15. helyére sorolja hazánkat - tájékoztat a hirado.hu.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 20. 16:00, kedd | Belföld

A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik

A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

2021. Április 20. 12:07, kedd | Belföld

Féltékenységből szennyvízaknába fojtotta kistestvérét egy fiú

Vádat emeltek egy kamaszfiú ellen, mert féltékenységből szennyvízaknába fojtotta kétéves öccsét - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség kedden az MTI-t.

2021. Április 20. 11:43, kedd | Belföld

A kiberbűnözők hamis oltási ajánlatokkal is csalnak

A kiberbűnözők hamis oltási ajánlatokkal próbálják kicsalni a gyanútlan internetezők személyes adatait, információit és pénzét, illetve alaptalan kijelentéseket terjesztenek az oltásokkal kapcsolatban

2021. Április 20. 09:40, kedd | Belföld

Megölte unokáját egy férfi Hajdúsámsonban

Késsel megölte unokáját egy férfi Hajdúsámsonban - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kedden a police.hu oldalon.