Városlista
2021. április 19, hétfő - Emma

Hírek

2012. Március 08. 14:09, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Giró-Szász: megszületett az alku az árfolyamrögzítésről

Giró-Szász: megszületett az alku az árfolyamrögzítésről

Kompromisszumot kötött a kormány a Bankszövetséggel az árfolyamrögzítés feltételeiről – értesült Index.hu.

A hírt ma reggel a Magyar Rádióban megerősítette Giró-Szász András kormányszóvívő. A kabinet és a Bankszövetség korábbi megállapodása egy olyan limitet határozott meg, amely a lakás értéke alapján határozta meg azok körét, akik igénybe vehetik az árfolyamgátat. A törvényt az új feltételek átvezetése után a parlament rövid időn belül elfogadhatja. Giró-Szász András közölte azt, hogy a közszférában dolgozók soron kívül, hamarabb vehetik majd igénybe az árfolyamgátat.

A legfontosabb újdonság, hogy a kedvezmény azoknak járna, akik 20 millió forintos vagy kisebb hitelt vettek fel devizában. A megállapodás részeként a Bankszövetség kérésére a kedvezményezetteknek csak lépcsőzetesen nyitják meg az árfolyamgát-rendszert. Az eredeti tervek szerint azok kérhették volna az árfolyamgátat, akinek a devizahitel fedezetéül szolgáló ingatlanjuk forgalmi értéke – a fedezetként való elfogadáskor – nem haladta meg a 30 millió forintot, erről szólt a kormány és a Bankszövetség között létrejött decemberi megállapodás, mely, akkor úgy tűnt, a bankokkal való megbékélés korszakának kezdete lehet. A Fidesz azonban a belépési korlát megemelését javasolta februárban. Eszerint mindenki kérhette volna a rögzítést, aki 30 millió forintnál kevesebb hitelt vett fel. A Bankszövetség akkor nem kommentálta ezt a számukra kedvezőtlen módosítót, információink szerint az ügyben nem is voltak előzetes egyeztetések a kormánnyal.

A javaslatot benyújtó fideszes Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke akkor közölte, hogy egyeztetéseket kezdeményez a Bankszövetséggel, mert az árfolyamgát rendszerének módosítása nem ultimátum, hanem egy javaslat, a Fidesz frakció javaslata.Az eredeti javaslat az adósok 71-72 százalékát fedte volna le. Úgy tudni, a mostani kompromisszumos megoldással a kormány és frakció számításai szerint ez az arány most 80 százalék fölé emelkedik.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 19. 08:52, hétfő | Belföld

Harmadik emeleti lakásban termesztett drogot

Egy lakásban felállított sátorban termesztették a marihuánát.

2021. Április 19. 07:00, hétfő | Belföld

Gumilövedékes pisztollyal lőttek egy férfira és lányára

Gumilövedékes pisztollyal lőttek rá egy férfira és lányára a jászapáti házuk udvarán - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon vasárnap.

2021. Április 19. 05:00, hétfő | Belföld

Változékony idő várható a héten

Sok eső várható a következő napokban, de melegszik az idő, így ismét előfordulhatnak 20 Celsius-fok körüli csúcsértékek. A hét második felében újabb hidegfront érkezik, de több lesz a napsütés

2021. Április 18. 18:04, vasárnap | Belföld

Jövő hét végére nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a jövő hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat, és ha jó idő lesz, nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken.