Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 27. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gerincvelő-sérülést gyógyítottak patkányokon

Gerincvelő-sérülést gyógyítottak patkányokon

Amerikai tudósok lebénult patkányokon végzett kísérleti vizsgálatuk során sikeresen állították helyre az állatok gerincvelő-sérülését. A gerincvelőbe történő idegsejt-átültetést követően ugyanis visszanyertek némi kontrollt hólyagműködésük felett. A tanulmány reményt ad arra, hogy a lebénult embereket egy nap megtudják gyógyítani - írja a BBC.

A tudósok évek óta próbálkoznak azzal, hogy idegsejt-transzplantációval helyreállítsák a lebénult állatok funkcióinak működését úgy, hogy kitöltik azt az űrt, amit a törött gerincvelő okozott. A sejtek növekedésének kulcsa sokáig azonban megfoghatatlannak bizonyult.

Az egyik probléma, hogy a sérülésre a szervezet a hegszövet növekedésével válaszol, ami megakadályozza a sejtek regenerálódását.

Az amerikai szakemberek most egy komplex műtétet végeztek el, úgy, hogy idegsejtet ültettek át a rágcsálók bordájából a gerincvelő közepén található résbe. Egy vegyi anyagból készült speciális 'ragasztót' is használtak arra, hogy elősegítsék a sejtek növekedését egy olyan vegyi anyag segítségével, amely lebontja az említett hegszövetet és elősegíti az idegsejtek regenerálódását és a beültetetthez való csatlakozását.

A kutatók azt találták, hogy jól sikerült a sérült idegsejtek fejlesztése, amelyek mintegy 2 cm-t is növekedtek. Bár a patkányok ezzel még nem nyerték vissza járási képességüket, már némi kontrollt tudtak gyakorolni húgyhólyag-működésük felett.

Az eredmények segítenek a további kutatásokban, a cél, hogy a továbbiakban a járási képességet is helyre tudják állítani súlyos gerincvelő-sérülést követően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.