Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Október 25. 13:46, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Génmutáció okozhat lassú anyagcserét és túlsúlyt egyes embereknél

Génmutáció okozhat lassú anyagcserét és túlsúlyt egyes embereknél

Tudósok szerint nem mindig puszta kifogás, amikor túlsúlyos emberek lassú anyagcseréjükkel magyarázzák hízásukat. A Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja megtalálta az első bizonyítékát annak, hogy egy DNS-mutáció valóban lelassítja az anyagcserét, ami elhízást okozhat.

A Cell című szaklapban megjelent tanulmány szerint az emberek kevesebb mint egy százalékát érinti az elváltozás, ők gyakran kora gyermekkoruktól fogva súlyos elhízástól szenvednek - írta a BBC hírportálja.
A cambridge-i Anyagcsere-tudományi Intézet kutatói tudták, hogy a DNS egy szakasza, a KRS2 nevű gén nélkül született egerek könnyebben híznak. Azzal azonban nem voltak tisztában, hogy milyen szerepet játszhat ugyanez az embereknél, ezért elemezni kezdték 2101, súlyosan elhízott személy DNS-ét. Közülük egyeseknél a KSR2 mutációját fedezték fel. Ennek a változatnak kettős hatása volt: növelte az étvágyat, közben lassította az anyagcserét.
Sadaf Farooqi, a kutatás vezetője elmagyarázta, hogy a génmutáció miatt ezek az emberek nagyobb mennyiségű ételt kívánnak, mivel azonban lassabban emésztenek, nem esik jól nekik a mozgás, és valószínűleg már fiatal korukban kettes típusú cukorbetegség is kialakul náluk. Hozzátette, hogy a kalóriaégetés képessége lassul le náluk, ez pedig azért jelentős, mert új magyarázattal szolgál az elhízásra.
A KSR2 leginkább az agyban fejti ki hatását oly módon, hogy befolyásolja, az egyes sejtek miként értelmezik a szervezet jeladásait, köztük a vér inzulinszintjének változását. Ez a módosult értelmezés van hatással a test kalóriaégető képességére.
A kutatás vezetője szerint az emberek kevesebb mint egy százalékánál fordul elő a KSR2 mutációja, közöttük lehetnek normál testsúlyúak is. Az ötévesen elhízott gyermekeknek azonban két százaléka rendelkezhet a génmutációval.
A kutatók szerint ha a mutált KSR2 működését módosító gyógyszert fejlesztenek ki, az minden túlsúlyos számára kedvező hatású lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma