Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 17. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Genetikai okokra vezethető vissza az epilepszia

Genetikai okokra vezethető vissza az epilepszia

Új technológiával azonosítható a gyermekkori epilepsziával összefüggésben lévő génmutáció. Az exome szekvenálás segítségével 25 génben összesen 6 génmutációt azonosítottak: ezek közül négyet már korábban is összefüggésbe hoztak a neurológiai rendellenességgel, kettőt azonban eddig még nem – számol be a US News.

A tanulmány szerzői szerint az exome szekvenálás hatékony módja lehet a génmutációk által okozott betegségek felderítésének. Az Egyesült Államokban kétmilliót, Magyarországon mintegy 150.000 embert, illetve családot érint az epilepszia, s a leggyakoribb a gyerekkorban kialakuló betegség.

Ellentétben néhány betegséggel az epilepszia esetében számos olyan génmutációt azonosítottak, amely nem öröklődés révén alakul ki. A kutatók becslése szerint akár 90 gén mutációja okozhat epilepsziát. Ráadásul több olyan egyéb idegrendszeri betegség van, amellyel közös az epilepszia génmutációja, ilyen az autizmus. A kutatásban 264 olyan gyereket vontak be, akik nem öröklés útján lettek epilepsziások, ezért olyan gének utána kutattak, amelyek ezzel vannak összefüggésben, így bukkantak rá a két új génre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk