Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2014. Szeptember 24. 16:39, szerda | Belföld
Forrás: http://hir.ma

Fürdővizet gyűjt össze WC leöblítésére egy díjat nyert új magyar találmány!

Fürdővizet gyűjt össze WC leöblítésére egy díjat nyert új magyar találmány!

Egy új magyar találmány már a világsiker küszöbén áll, sőt nemrég díjat is nyert Hannoverben az IF Design Award pályázaton. A találmányt Grisnek nevezik és ennek segítségével a fürdővíz 90 százalékát lehet összegyűjteni.

Az ötlet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem MOME egyik hallgatójától, Alberto Vasquez, kolumbiai-magyar feltalálótól származik. A fiatalembernek ez már nem az első sikeres fejlesztése. Elsősorban a fejlődő országok problémáira kínál megoldást és egy iskolai feladatra készítette.

A találmány neve spanyol és jelentése szürke, ami a szürkevízre vonatkozik. Bár Magyarország bővelkedik édesvízben, sok országban fontos, hogy takarékoskodjanak a vízzel.

Például Dél-Amerikában bár van megfelelő mennyiségű víz, de a felhasználása elég korszerűtlen. Emiatt nagy a pazarlás és a készletek is hamar kimerülnek.

Kolumbiában az emberek a meleg miatt akár naponta 2-3-szor is fürdenek, így ők egyáltalán nem takarékoskodnak a felhasznált vízzel.

Egy WC lehúzáskor akár 8-10 liter víz is elfolyik. A magyar találmány erre kínálja a megoldást. Alberto Vasquez által kitalált szerkezet ugyanis a zuhanyzáskor elhasznált vizet 4 tartályba gyűjti össze a lefolyó helyett.

Minden tartály 10 literes. A berendezés pedig az ún. szürkevíz 90 százalékát tudja összegyűjteni, a felülete pedig alkalmas zuhanyzásra, A szürkevíz a kézmosásnál és mosásnál keletkező víz, amit UV besugárzás segítségével csírátlanítanak így használható WC öblítésére.

De ezt a találmányt nem kell beépíteni és a gyártási költsége sem túl magas így a felhasználók számára elérhető lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV