Városlista
2020. június 7, vasárnap - Róbert

Hírek

2017. Május 05. 15:05, péntek | Belföld
Forrás: mti

Fülemülék éjszakája országos sorozat május végéig várja a közönséget

Fülemülék éjszakája országos sorozat május végéig várja a közönséget

A természetvédők az ország számos pontján, egész májusban várják madármegfigyelő programokkal, madárgyűrűzéssel az érdeklődőket a Fülemülék éjszakája sorozat keretében.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában elmondta, hogy nem csak vidéken, de a nagyvárosokban és Budapesten is sok helyen lehet találkozni fülemülékkel, amelyeket egészen közelről, akár 4-5 méteres távolságból is meg lehet figyelni.

A program szerint a települések nagyobb bokros területeire hirdetik meg az eseményeket, és a késő délutáni találkozó után néhány kilométeres sétával "cserkészik be" a madarakat. A programok között sok helyen madárgyűrűzés is szerepel, ilyenkor megpróbálják kézben is bemutatni a fülemüléket.

Orbán Zoltán kiemelte, hogy a hideg tavasz miatt a fülemülék a szokásosnál 2-2,5 héttel később érkeznek, most jönnek az ország területére az első hímek, amelyeket a nőstények csak később követnek.

A szakember elmondta, hogy először a hímek foglalják a területet, majd az átrepülő nőstényeket hangjukkal csalogatják le a biztonságos bokrosokba.

A természetvédő arra is felhívta a figyelmet, hogy a fecskékhez vagy a fülemülékhez hasonló költöző madarak jelenléte a városokban azért is fontos, mert ezek a madarak kiemelt szerepet játszanak a kártékony rovarok elpusztításában is. Egy fecske vagy egy fülemüle Magyarországon való tartózkodása alatt nagyjából egy kilogramm rovart eszik meg, ha jönnek a fiókák, még ennél is többre van szükségük. "Úgy számoljuk, hogy ha az elmúlt 15 évben elveszett 800 ezer - 1 millió fecske Magyarországról, akkor az egy kilogramm rovarral számolva 800 - 1000 tonna rovar megmaradását jelenti" - figyelmeztetett a szakember.

Az ország mintegy 50 helyszínén megrendezett Fülemülék éjszakája részletes programjairól az MME holnapján lehet bővebben tájékozódni.

Címkék: fülemüle, madár, program

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 06. 19:00, szombat | Belföld

Droglabort számolt fel a rendőrség Tordason

Droglabort számolt fel a rendőrség a Fejér megyei Tordason. A rendőrök egy családi házból állítottak elő egy szerb és két magyar állampolgárt, akit jelentős mennyiségű kábítószerrel történő kereskedelemmel gyanúsítanak

2020. Június 06. 18:48, szombat | Belföld

Vasárnap országszerte heves esőzések várhatók

Vasárnap országszerte heves esőzések várhatók.

2020. Június 06. 15:00, szombat | Belföld

Koronavírus - Szijjártó: vasárnaptól megszűnnek a korlátozások a Magyarország és Németország közötti személyforgalomban

Németországban a járványkezelés eredményesnek bizonyult, ez pedig megadja a lehetőséget arra, hogy a kormány megszüntesse a személyforgalomra vonatkozó korlátozásokat

2020. Június 06. 14:50, szombat | Belföld

Magyar Nemzet - Tállai András: illetékmentes lehet a testvérek közötti vagyonmozgás

A jövőben nem kellene illetéket fizetni a testvérek közötti ajándékozás és öröklés után. Az illetékszabályok megváltoztatását indítványozó kormánypárti javaslat május végén került a törvényhozás elé