Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Június 06. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Folytatódhat az ipari termelés bővülése az elemzők szerint

Folytatódhat az ipari termelés bővülése az elemzők szerint

A következő hónapokban is folytatódhat az ipari termelés bővülése az elemzők szerint, továbbra is a járműgyártás a növekedés motorja.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett első becslése szerint áprilisban az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban 0,1 százalékkal mérséklődött.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az autóipari kapacitások felfutása, valamint a közelmúltban jelentősen bővülő feldolgozóipari beruházások miatt továbbra is az ipari termelés dinamikus bővülésére lehet számítani, elsősorban a motorgyártás, a gumigyártás, az autóipari beszállítók és a vegyipar területén.

Az elemző az MTI-hez eljuttatott kommentárjában felhívta a figyelmet: márciusban a Suzuki modellváltása, valamint a Mercedes kapacitásainak további bővítése adhatott új lendületet az ipari termelésnek, aminek hatása leginkább a következő hónapokban jelentkezhet.

A tartósan magas ipari bizalmi indexek, az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása továbbra is viszonylag gyors növekedést támasztanak alá. A belső és külső kereslet javulása szintén az ipari termelés élénkülését támogathatja. Az év második felében pedig a tavalyi alacsony bázis miatt gyorsulhat az ipari termelés dinamikája - hangsúlyozta.

Tavaly összesen 7,6 százalékkal bővült az ipar kibocsátása, az idén pedig egyes ágazatokban folytatódhat a kapacitások felfutása, illetve jobb kihasználása Suppan Gergely szerint, aki így az ipari termelés közel 7,5 százalékos növekedésre számít.

Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője elmondta: a kiugró, 11,6 százalékos márciusi bővülés után áprilisban az ipari termelés növekedése nagyjából az év eleje óta tapasztalható szinten volt. A szakértő szerint az év további részében is fennmaradhat az ipari kibocsátás 5-6 százalékos növekedése, amelynek a fő húzóereje az autóipar lehet.

Az elemző az év egészére is 5-6 százalék közötti növekedést valószínűsít a jelenlegi adatok alapján.

Címkék: ipar, növekedés, termelés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.