Városlista
2021. március 1, hétfő - Albin

Hírek

2012. Január 17. 07:45, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Figyelmeztettek: rá se nézzünk, ha nem akarunk bajt

Figyelmeztettek: rá se nézzünk, ha nem akarunk bajt

Már a csábító étkek látványa is növeli az étvágyat. Ezt eddig is tapasztalhatta mindenki, tudományos bizonyítást viszont csak most nyert a jelenség.

A Max Planck Pszichiátriai Intézet (MPI) kutatói hétfőn Münchenben mutatták be vizsgálataik eredményeit, amelyek szerint az étel látványa által keltett éhségérzet a grelin nevű hormontól függ, amely az optikai inger hatására többszörösen termelődik.

Fő irányítóként a grelin az étkezési szokásokért és az étel felhasználásának testi folyamataiért is felelős. A tudósok becslése szerint az étvágygerjesztő ételek folyamatos médiajelenléte is felelős a nyugati társadalmakra jellemző túlsúlyért.

A tudósok kutatásuk során azt vizsgálták, hogyan reagálnak egészséges fiatal férfiak jóízű ételeket valamint ehetetlen tárgyakat ábrázoló képek látványára. Közben a vérükben lévő, a táplálékfelvétel rendszerességét irányító egyes hormonok koncentrációját mérték, elemezték.

Az eredmény szerint a táplálék optikai ingerének hatására mérhetően nőtt a vérben a grelinkoncentráció. „Ez egy olyan folyamat, amely odáig vezethet, hogy már két órával a reggelit követően is megkívánunk egy szelet süteményt” – magyarázta Petra Schüssler, az MPI kutatója. A súlyproblémákkal küzdő embereknek ezért a szakértő azt javasolja, lehetőség szerint próbálják meg kerülni az étvágygerjesztő ételek látványát.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 01. 18:00, hétfő | Belföld

Növelte a lekötött Pfizer-vakcina mennyiségét Magyarország

Az eddigi 6,5 millió helyett már 10 millió 870 ezer adag Pfizer-BioNTech-oltóanyagot kötött le Magyarország, ezzel is növelve az ilyen típusú védőoltás mennyiségét az országban

2021. Március 01. 16:08, hétfő | Belföld

Országosan védett lápot is érintett a fonyódi nádastűz

A Fonyód határában lévő berekben hétvégén leégett 127 hektárnyi nádas, amelynek 70-80 százaléka országosan is védett lápos

2021. Március 01. 14:04, hétfő | Belföld

Vesztegetéssel vádolnak egy volt iskolaigazgatót

Vesztegetéssel vádolja a Fővárosi Főügyészség egy fővárosi kéttannyelvű, ingyenes közoktatási intézmény egykori igazgatóját, mert a vád szerint több esetben pénzt kért külföldi szülőktől azért,

2021. Március 01. 12:01, hétfő | Belföld

Merkely: a jelenleg cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat

A járvány harmadik hullámában cirkuláló vírus súlyos megbetegedéseket okozhat - hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.