Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Július 26. 17:00, szombat | Belföld
Forrás: Orientpress - Fotó: MTI

Felvételi: gépészmérnöknek jelentkeztek legtöbben

Felvételi: gépészmérnöknek jelentkeztek legtöbben

A több mint 106 ezer jelentkezőből, közel 74 ezren nyertek felvételt idén felsőoktatási intézménybe, ebből 56 913 fő állami ösztöndíjas, 17 060-an önköltséges képzésben tanulhatnak.

Mindezt Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár közölte pénteken. Az idén felvételt nyert 73 973 főből, a felsőoktatási szakképzésre 6 ezren, alapképzésre 47 ezren, osztatlan képzésre 6 ezren, mesterképzésére több mint 14 ezren jutottak be - tette hozzá.

2013-hoz képest országosan 9 százalékkal nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma, az ELTE volt a legnépszerűbb intézmény a 2014-es felvételi eljárásban is. Az alapképzésre jelentkezők közül minden ötödik erre az intézményre adta be jelentkezését. Utána a BME, a Debreceni Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem végzett.

A legnépszerűbb alapszak idén a gépészmérnök volt, megelőzve a mérnökinformatikust, az általános orvost, és az ápolás és betegellátás szakot. Mesterképzésen pszichológiára, a vezetés és szervezés szakra, valamint nemzetközi tanulmányokra jelentkeztek legtöbben.

A ponthatárokat csütörtök este hozták nyilvánosságra. A www.felvi.hu oldalon közzétett adatok szerint - államilag támogatott képzésben - az egyik legmagasabb pontszám, 465, az alkalmazott közgazdaságtan szakra, gazdaságelemzési képzésre és nemzetközi tanulmányok szakra kellett. Az ország jogászképzéseire 464 ponttal, pénzügy és számvitelre 458-cal, kommunikáció és médiatudomány szakra 455-tel, kereskedelem és marketingre pedig 449-cel lehetett bekerülni.

Palkovics László államtitkár a sajtótájékoztatón megerősítette, a felsőoktatást nem érinti a zárolás. Elmondta, a felsőoktatási stratégia kialakítása folyamatban van, még egyeztetések szükségesek, a Felsőoktatási Kerekasztal augusztus folyamán ülésezik majd.

Palkovics László, a kancellária működésével kapcsolatos újságírói kérdésre elmondta, július 28-tól augusztus 12-ig lehet pályázni a pozícióra. A jelentkezők egy a vállalati kiválasztási rendszerek hasonló szűrőn mennek keresztül, így kerülnek majd az ősz folyamán az egyetemekhez, főiskolákhoz. Az ősszel kinevezett kancellárok 3 éven keresztül tölthetik be a tisztséget – fogalmazott az államtitkár.

Az idén a jelentkezők 97 százaléka elektronikus úton felvételizett - ismertette Pósfai Péter az Oktatási Hivatal elnöke. Elmondta, jogorvoslati kérelmet augusztus 20-ig lehet benyújtani az Oktatási Hivatalhoz. A kizárólag elektronikus formában meghirdetett pótfelvételire augusztus 12-ig lehet jelentkezni, e ponthatárok kihirdetése augusztus 28-án várható, ezzel lezárul az idei felvételi időszak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során