Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Március 22. 07:05, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Feltámad a makói hagyma

Feltámad a makói hagyma

Makói Hagyma Programot dolgoz a termelők bevonásával a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy újraéleszthessék az elmúlt évtizedekben válságba került, nagy hagyományokkal rendelkező, makói hagyma termesztését.

A valaha hatalmas területen fellelhető makói vöröshagymát ma már csak 150 hektáron termesztik.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter már a szeptemberi Nemzetközi Hagymafesztiválon kijelentette, hogy az Európai Unióban földrajzi eredetvédelemmel is rendelkező makói hagymának van jövője. A tárca minden segítséget megad a megfelelő fajták kiválasztásához, a nemesítéshez, a termények piacra juttatásához, a marketinghez és a kertészeti kultúrát támogató pályázatokkal anyagi forrást is biztosít a termelőknek. Ennek érdekében készül a Makói Hagyma Program, amely magában foglalja a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ (NÖDIK) génbankjában őrzött makói nemesítésű fajták kipróbálását, fejlesztését, a makói hagyma marketingjét és a termelői összefogás ösztönzését.

A térség országgyűlés képviselője Mágori Józsefné makói hagymatermesztők kíséretében ellátogatott Tápiószelére, ahol a NÖDIK igazgatója Holly László bemutatta a génbankban őrzött tételeket, és beszámolt az intézetben folyó kísérletekről. A NÖDIK munkatársai makói származású magmintákat adtak át a gazdáknak, akik az intézet szakmai segítségével a makói termőterületen végeznek majd összehasonlító kísérletet. A cél az, hogy a kiváló minőség megtartása mellett már rövidtávon is versenyképesebb, nagyobb ellenálló képességű és magasabb termésátlagot produkáló fajtát találjanak.

Itt az utolsó pillanat, hogy a hagymatermesztést felélesszük – fogalmazott Mágori Józsefné. Még élnek azok a gazdák, akik egész életükben e növény termesztésével foglalkoztak, és át tudják adni a megszerzett tudást, a tapasztalatot a fiatalabb nemzedékeknek. A képviselő asszony fontosnak tartja a termelők összefogását. Kezdeményezésére hamarosan Makói Hagymaszövetkezet alakul, az erről szóló szándéknyilatkozatot az érintett termelők már aláírták. Mágori Józsefné hangsúlyozta, hogy a hagymatermesztés fellendülésével volna esély arra is, hogy a térségben a rendszerváltás idején munkanélkülivé vált közel 10 ezer ember jelentős része újra biztos megélhetéshez jusson.

A vidékfejlesztési tárca által kidolgozott Makói Hagyma Program – összhangban a Nemzeti Vidékstratégiával – alapvető célja a termelés fellendítése mellett a genetikai erőforrások megőrzése, fejlesztése és köztermesztésben történő felhasználása.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.