Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Május 29. 13:41, szerda | Belföld
Forrás: http://mno.hu/

Felmelegedés: ezekre az országokra nagyon nagy baj vár

Felmelegedés: ezekre az országokra nagyon nagy baj vár

A felmelegedés a különböző éghajlati övekben néhány évtizeden belül nagy hatással lehet Európára, és növelheti az egyes országok közti különbségeket szakértők szerint.

Különösen az olyan országokban, mint Olaszország és Spanyolország eshet vissza erősen az elkövetkező tíz-húsz évben a csapadék mennyisége – mutatott rá Hans Joachim Schnellnhuber, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) igazgatója.

A szárazság a mezőgazdaságból származó bevételek csökkenéséhez, növekvő munkanélküliséghez és egyre nagyobb társadalmi különbségekhez vezethet ezekben az országokban, amelyek már most a gazdasági válság terhei alatt szenvednek – mondta a szakember a Potsdamban hétfőn kezdődött és csütörtökig tartó Impacts World 2013 elnevezésű klímakonferenciát megelőzően.

„Nincs ok arra, hogy kételkedjünk a klímaváltozásban. A tudomány régóta egységes ebben a témában. Ha tovább várunk, már túl késő lesz” – hangsúlyozta Schnellnhuber.

A Csomolungma is olvad
Kínai kutatóknak sikerült az éghajlatváltozás kutatását szolgáló, három – igen hosszú – jégmintát venniük a Föld legmagasabb hegyéről, a Csomolungmáról.

A klímaváltozás hatására összezsugorodhat a növények több mint felének és az állatok egyharmadának a természetes környezete, ha a kormányok nem lépnek fel gyorsan az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

„Legkésőbb 2030-ig jelentős mértékben csökkenteni kell az üvegházhatású gázok, mint például a szén-dioxid kibocsátását. A Föld felmelegedését tekintve minden egyes Celsius-fok számít. A globális középhőmérsékletet az ember testhőmérsékletéhez hasonlítva azt mondhatjuk, hogy két fok felmelegedés lázat, öt pedig már halált jelenthet” – fejtette ki a tudós.

A klímakutatók az ismereteik alapján segítséget akarnak nyújtani a politikusoknak a döntéseikhez. Schnellnhuber szerint a jövőre nézve fontos lenne az is, hogy a klímaváltozásban leginkább érintett régiók tudósait nagyobb mértékben vonják be a kutatásokba. Ezek a területek ugyanis a szakértő szerint egyelőre teljesen alulképviseltek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal