Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2012. Január 11. 12:54, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Fellegi az IMF második emberével tárgyalt

Fellegi az IMF második emberével tárgyalt

Folytatta a magyar hitelfelvételről kezdett előkészítő megbeszéléseit Washingtonban kedden Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter.

Akinek legmagasabb szintű tárgyalópartnere eddig David Lipton, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) második számú vezetője volt.

A Dow Jones amerikai hírügynökség az ügyet ismerő megfigyelőkre hivatkozva azt írta, hogy a felek valószínűleg még a héten körvonalazzák a hitelprogram Magyarország által vállalt feltételeit.

Orbán Viktor miniszterelnök megbízottjának szerdán újabb megbeszélései lesznek David Liptonnal, továbbá az IMF igazgatótanácsának tagjaival és az amerikai külügyminisztérium tisztségviselőivel. Érdemi tájékoztatást azonban csak az IMF vezérigazgatójával, Christine Lagarde-dal tervezett csütörtöki találkozója utánra ígért.

Fellegi Tamás január 20-án találkozik Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökével Brüsszelben – jelentette be az uniós javaslattevő-végrehajtó testület keddi sajtótájékoztatóján Amadeu Altafaj-Tardio, Rehn szóvivője.

Újságírói kérdésre válaszolva Amadeu Altafaj-Tardio három olyan témát említett, amely szerinte felmerülhet Rehn és az általa pénzügyminiszterként említett Fellegi jövő pénteki találkozóján. Az első a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás kérdése, a második a magyar részről igényelt elővigyázatossági hitelmegállapodás ügye, a harmadik pedig – Brüsszel felvetéseként – a magyar jegybanktörvény.

A Magyarországgal kötendő hitelmegállapodást előkészítő IMF-szándéknyilatkozatot vár Fellegi Tamás, a Magyarország és a nemzetközi pénzügyi szervezetek közötti tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter washingtoni tárgyalásaitól a Carnegie békealapítvány vezető közgazdásza. „Nagyon, nagyon meglepő lenne, ha nem állnának elő egy szándéknyilatkozattal" – mondta Moises Naim. Hozzátette: „mindenki tisztában van azzal, hogy kudarc lenne, ha ez elmarad, mert megegyezésre vannak ítéltetve" – idézte a Dow Jones az elemzőt. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a szándéknyilatkozat olyan hivatalos dokumentum, amelyben felvázolják azokat a feltételeket, amelyeket egy kormány a hitelért cserébe kész tejesíteni. Naim azt is megjegyezte, hogy egy szándéklevélre pozitívan reagálnak a piacok.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 17:05, kedd | Belföld

Felfüggesztett börtönt kapott a hatéves fiát vezetni engedő férfi

Egy év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki végzésben a Kiskőrösi Járási Bíróság a hatéves fiát autót vezetni engedő férfire - közölte a Kecskeméti Törvényszék kedden az MTI-vel.

2020. Július 14. 11:18, kedd | Belföld

A Bonduelle visszahívott egy konzervet

A Bonduelle visszahívta a Bon Menu Curry 425 grammos fehérbab konzervét, az intézkedés kizárólag két időpont közötti gyártott tételeket érinti - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

2020. Július 14. 11:00, kedd | Belföld

Szexuálisan bántalmazta négy kisgyerekét egy nő és egy férfi

Őrizetbe vett a rendőrség egy nőt és egy férfit, akik négy kiskorú - a bűncselekmény idején 6, 4, 3 és 2 éves - gyermeküket szexuálisan bántalmazták Kerepesen

2020. Július 14. 10:17, kedd | Belföld

Tizeneggyel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Tizeneggyel, 4258-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.