Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2013. Május 17. 16:06, péntek | Belföld
Forrás: http://www.hirado.hu

Felére csökken a kéményseprés díja július 1-jétől

Felére csökken a kéményseprés díja július 1-jétől

A jelenleg nettó négyezer forintos rezsióradíj július 1-jével kétezer forintra módosul.

A kéményseprés díjának csökkentéséről is döntött a kormány, a módosítás az egy egységnyi munkaráfordításra figyelembe vehető legmagasabb, 4000 forintos összeget ötven százalékkal, 2000 forintra mérsékli - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken.

A tárca közleménye szerint a közszolgáltatás díja a kormányrendelet alapján az egy egységnyi munkaráfordításra figyelembe vehető legmagasabb összeg megállapításával határozható meg. Az ellátásért felelős önkormányzat az összeghatárra, a közszolgáltatási feladat tartalmára és a település szerkezetére figyelemmel helyi rendeletben rögzíti a tarifát. Az egységnyi munkaráfordítás figyelembe vehető legmagasabb összege július 1-jétől legfeljebb 2000 forint lehet.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy a kéményseprési díjak csökkentésével a kormány újabb intézkedést tesz a családok terheinek mérséklésére.

Július 1-jétől csökkenő tarifákra számíthatnak a fogyasztók a víziközmű-szolgáltatásban és hulladékszállításban. A víz- és csatornadíjak az idén januári összeghez képest csökkennek 10 százalékkal. A szemétszállításért 2014 végéig a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók.

A háztartások kiadásai a gáz, villamos energia és távfűtés januári költségcsökkentését követően idén júliustól további öt közszolgáltatásban mérséklődnek - közölte a tárca.

Németh Szilárd, a kormánypárt rezsicsökkentésért felelős képviselője egy V. kerületi épület tetején tartott sajtótájékoztatóján elmondta: például a fővárosban egy szilárd tüzelésű kémény esetén a jelenlegi féléves díj - amely a különféle szorzókkal és áfával együtt 2127 forint - 44 százalékkal, 1194 forintra csökkenhet.

Ármérséklés várható a gáz- és tartalékkéményeknél is: előbbi éves kéményseprési díja 2263 forint helyett a tervek szerint 1270 forint lesz, utóbbié pedig 1358-ról 762 forintra csökken - közölte.

Németh Szilárd beszámolt továbbá arról, hogy az Országgyűlés elé pénteken bekerülő előterjesztése azt is tartalmazza majd, hogy az év közepétől a szennyvízszippantásért mindenütt tíz százalékkal kevesebbet kell majd fizetni a január 31-i árakhoz képest.
Emellett javasolja, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési jogkörét terjesszék ki a rezsicsökkentéssel kapcsolatos minden területre.

A fideszes politikus emlékeztetett, hogy mindemellett július 1-jével csökken a víz, a csatorna és a szemétszállítás díja, valamint a palackos gáz ára.

Kérdésre válaszolva Németh Szilárd megerősítette, a terveik között szerepel, hogy a következő fűtési szezonban ismét csökkenjenek a háztartási energia-, vagyis a villany-, a gáz- és a távhőárak. Jelezte emellett, hogy a nyáron áttekintik a temetkezési díjak mérséklésének kérdését is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Hszi Csin-ping: Kína és Magyarország mindig barátok voltak

Kína és Magyarország mindig barátok voltak, de történelmük során most a legjobb a kapcsolat a két ország között - jelentette ki Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke csütörtökön Budapesten.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Orbán Viktor: támogatjuk a kínai békekezdeményezést

Támogatásáról biztosította az ukrajnai konfliktus lezárását célzó kínai békekezdeményezést csütörtökön, a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök.