Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Június 24. 22:04, hétfő | Belföld
Forrás: http://www.hirado.hu

Ezt sokan megérzik: így érkezik a nagy változás

Ezt sokan megérzik: így érkezik a nagy változás

Hidegfront érkezik. A múlt heti kánikula után akár 20 fokkal is hidegebb lehet ezen a héten. Az előrejelzések szerint egy hétig biztosan nem lesz kánikula, inkább tavaszi időjárásra kell számítani.

Délelőtt Szegeden még 30 fok volt és aki tehette a strandra ment hűsölni. Azután délután hirtelen elromlott az idő és leszakadt az ég. Volt, aki az esernyőjét sem tudta rendesen kinyitni a nagy szélben.

Szegeden a hirtelen lehullott esőt a csatornák helyenként nem tudták elnyelni. Az autók néhol tengelyig merülve haladtak a vízben. A felhőszakadásban megálló autósok a nagyobb fák ágai alatt próbálták járműveiket biztonságba helyezni a borsószemnyi jégeső elől - tapasztalta az MTI tudósítója.

Ötvennégy helyszínről kértek segítséget Szegeden a hétfő délutáni felhőszakadás után a tűzoltóktól, a károk elhárításában a ruzsai és a hódmezővásárhelyi egységek is részt vettek - közölte a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Arany-Tóth Attila elmondta: lakóépületekhez és közintézményekhez is hívták a katasztrófavédelem egységeit, mert alagsori helyiségekbe tört be a víz. Ágak szakadtak le, fák dőltek villanyvezetékre, épületekre és egy gépkocsira.
Egy tűzesetet is jelentettek: a vízügy egyik átemelő szivattyúja gyulladt ki a Tápai utca és a Göndör sor kereszteződésénél, de mire a tűzoltók kiérkeztek, a vízügyi szakemberek eloltották a lángokat - közölte a zászlós.

Hozzátette, Szeged-Tápén, a Sárga üdülőterület egyik üdülőjében egy 14 éves lány az emeleten rekedt, amikor egy fa dőlt az épületre és a villanyvezetékekre. A tűzoltók eltávolították a fát, az áramszolgáltató pedig áramtalanította a vezetéket, a lány ekkor elhagyhatta az épületet.

A Balaton partján a nyaralók már délelőtt is pulóverben sétáltak a füredi mólón. Folyamatosan esett az eső - ezeket a felvételeket egy néző küldte el a Híradónak.

Közben Zalaegerszegen már délben sem volt több 12 foknál, vagyis legalább 20 fokkal volt hidegebb, mint a hétvégén. Az eső itt is megállás nélkül esett.

Az előrejelzés szerint egy hétig biztosan nem tér vissza a kutya meleg. Reisz András meteorológus elmondta: nyugatról érkezik a hidegfront felhőzete. "Ezt front érzékenyek, hidegfronti hatásként érzékelik, hőérzetben egy nagyon szélsőséges 20 fokos hőmérséklet csökkenést fogunk átélni - figyelmeztetett.

Az orvosmeteorológus szerint az idősebbek szervezete jobban megérzi a hidegfrontot.

"Ilyenkor azt szoktuk mondani, hogy növekszik a görcskészség, az ereink összehúzódnak. Aki vérnyomás problémákkal küzd annak kell számolnia azzal, hogy megemelkedik a légnyomás és ez fejfájással, vérnyomás növekedéssel járó kellemetlen érzés" - mondta Páldy Anna, Országos Környezetegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese.

Várhatóan szerdáig kell hűvösebb időjárásra számítani, csütörtöktől fokozatosan emelkedik majd a hőmérséklet, de a kánikula legalább még egy hétig nem tér vissza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata