Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2020. November 30. 12:08, hétfő | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti/illusztráció: mti

Ezerre csökkent a napi fertőzések száma Csehországban

Ezerre csökkent a napi fertőzések száma Csehországban

Csehországban vasárnap 1074 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a szűrések, ami szeptember 20-a óta a legalacsonyabb napi esetszám és mintegy 400-zal kevesebb, mint egy hete

- derült ki a legfrissebb, hétfőn reggel megjelent kimutatásokból. Tudni kell azonban, hogy a munkaszüneti napokon a tesztek száma is mindig alacsonyabb, mint hétköznap. A vasárnapi tesztek számát hétfő este hozzák nyilvánosságra.

Az egészségügyi minisztérium statisztikája szerint vasárnap 48-an haltak meg a Covid-19 szövődményeiben, ami október közepétől a legalacsonyabb szám. A későbbi pontosítások alapján ez a szám általában megnő.

A kórházban kezelt betegek száma 4500-ra csökkent, közülük mintegy 600 személy állapotát tartják súlyosnak az orvosok. Ezek az adatok is folyamatosan csökkennek az utóbbi hetekben.

A járvány kockázati tényezője a százpontos táblázaton, amelyben minden 20 pontos sáv bizonyos óvintézkedéseknek felel meg, már hét napja 57 ponton van, ami a harmadik kockázati sávnak felel meg. Az érvényben lévő óvintézkedések azonban eddig a negyedik sávnak felelnek meg. Csütörtöktől az enyhébb, a harmadik sávnak megfelelő óvintézkedések lépnek életbe.

A kormány döntése értelmében bizonyos korlátozásokkal kinyithat az összes üzlet, vendéglő és működhetnek a szolgáltatások. Az üzletek látogatóinak számát úgy korlátozzák, hogy 15 négyzetméterre jusson egy vásárló. A vendéglők a teljes férőhelyük felét használhatják, és négy személyre van korlátozva az egy asztalnál ülők száma. A nagy bevásárlóközpontokban lévő vendéglátóipari egységek azonban továbbra is zárva maradnak, ételt csak elvitelre adhatnak ki.

Megszűnik az éjjeli kijárási tilalom, és a jelenlegi hatról ötvenre emelkedik a kültéri közösségi akciókon engedélyezett résztvevők száma. Az arcmaszkok általános használata azonban csütörtök után is érvényben marad.

Csehországban december 12-ig szükségállapot van érvényben. Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter vasárnap kijelentette, hogy a kormány kérni fogja a parlamentet a szükségállapot meghosszabbítására az év végéig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez