Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2015. Október 06. 12:29, kedd | Külföld
Forrás: http://alfahir.hu

EZER ÉVE NEM LÁTOTT ÖZÖNVÍZ TOMBOL DÉL-KAROLINÁBAN - VIDEÓ

EZER ÉVE NEM LÁTOTT ÖZÖNVÍZ TOMBOL DÉL-KAROLINÁBAN - VIDEÓ

A viharban, amely az állam kormányzója szerint \"ezerévente\" csak egyszer fordul elő, az állam déli megyéiben péntek óta 50 centiméternyi eső esett. A meteorológusok szerint hétfő estig további 5-15 centiméternyi csapadék várható.

Dél-Karolinában hatalmas esőzések voltak: az utcákon hömpölyög a víz, utak omlottak be, fák dőltek ki, és gátak szakadtak át. A Nemzeti Gárdát több helyen is mozgósították az államban; vasárnap délutántól már helikopteres mentőakciókat indítottak.

Egyeseket a házak tetejéről kellett kimenteni, ahová az áradás elől menekültek. A segélyhívók több száz hívást rögzítettek, és ezreket kellett kitelepíteni.

A hatóságok mindenkit arra szólítottak fel, hogy eszükbe se jusson autóba szállni, mert hamarosan a még járható utak is járhatatlanná válhatnak.

Legkevesebb kilencen életüket vesztették az özönvízszerű esőzések következtében az egyesült államokbeli Dél-Karolinában - közölte hétfői sajtóértekezletén Nikki Haley, az állam kormányzója.

A Congraree folyó vízszintje, amely 1936 óta nem állt ilyen magasan, az állam székvárosánál, Columbiánál 12 óra alatt 3 méternyit emelkedett. A mentésben az állami Nemzeti Gárda 600 tagja, 11 repülőgép és nyolc vízimentő-alakulat vesz részt, amelyeket a hétvége folyamán több mint 200 alkalommal kellett bevetni.

A kilencezer lakosú Georgetown kisváros nagy része víz alá került és lezárták a négy odavezető autóutat is. Nyolc településen kijárási tilalmat vezettek be, a 95-ös autópálya egy több mint 110 kilométeres szakaszát lezárták az áradás miatt, az állam oktatási intézményeiben pedig hétfőn tanítási szünetet rendeltek el.

Haley kormányzó arra szólított fel, hogy mindenki maradjon az otthonában és ne menjen ki fényképezni. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy forralják fel az ivóvizet.

Az Amtrak vasúti társaság az áradások miatt leállította a Virginia és Florida közötti, személyautókat és utasokat szállító vonatait, valamint a New York és Miami közötti személyszállítást.

Korábban Észak-Karolina államból is két halálesetet jelentettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.