Városlista
2021. november 27, szombat - Virgil

Hírek

2012. Április 21. 14:09, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Ezen még törhetik a fejüket a tudósok

Ezen még törhetik a fejüket a tudósok

Több évtizedes kutatás után is nagy fejtörést okoznak a kutatóknak a Lyme-kórt és a kullancs encephalitist terjesztő apró, de annál veszélyesebb kullancsok.

A betegség kezelésének új módjairól Németországban tanácskoznak szakemberek.

Bár az elmúlt években jelentős előrelépéseket tettünk, a megbízható terápia kifejlesztése továbbra is komoly probléma” – mondta el Kurt E. Müller, a Német Lyme-kór Társaság (DBG) elnöke a szövetség éves ülésén a bajorországi Schweinfurtban.

Szakértők kutatásai arra az eredményre jutottak, hogy elsősorban a kórokozók tulajdonságai miatt olyan nehéz a megfelelő kezelés kidolgozása. „A kórokozó képes megváltoztatni a szerkezetét és nyugalmi állapotba is visszavonulni” – vázolta a problémát Müller.

Új lehetőségeket is bemutattak a háromnapos konferencián, amelyen Németországból, Európából és Amerikából érkezett mintegy 140 orvos vesz részt. Innsbrucki kutatók például olyan új módszert fejlesztettek ki, amellyel a páciens szöveteiben megbízhatóbban felismerhető a Lyme-kór.

A DBG elnöke szerint az egyik legfontosabb feladat az emberek immunrendszerének vizsgálata és az egyes betegek tulajdonságainak feltérképezése.

A diagnózis felállítása egyelőre sajnos nem történik teljes biztossággal. A leleteket gyakran különbözőképpen értékelik, és nemritkán eltérően becsülik fel, kezelésre szorul-e a beteg – mondta el Müller.

A Lyme-kór tipikus tünete a kokárdaszerű, úgynevezett Lyme-folt, az izom- és végtagfájdalom, a láz, valamint a nyirokcsomó-duzzanat. A kór jelei a kullancscsípés után négy héten belül jelentkezhetnek.

Az orvosok a kezelések során antibiotikumokat vetnek be, de ha a betegséget nem ismerik fel idejében, tartós ízületi, szívizom- vagy ideggyulladás is felléphet következményként.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2021. November 27. 15:02, szombat | Belföld

Hamarosan életbe lép a Volánbusz új menetrendje

December 12-én életbe lép a Volánbusz Zrt. 2021/2022. évi autóbusz-menetrendje, amely az idén is számos fejlesztést és változást hoz az országos, elővárosi és regionális autóbuszjáratok közlekedésében

2021. November 27. 11:56, szombat | Belföld

Átadták Az Év Családbarát Vállalata díjakat

Átadták Az Év Családbarát Vállalata díjakat pénteken a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány szervezésében Budapesten.

2021. November 27. 09:53, szombat | Belföld

Lakástűzben meghalt egy ember Piliscséven

Saját házában keletkezett tűz okozta a halálát egy embernek pénteken Piliscséven - tudatta a katasztrófavédelem közleményben az MTI-vel.

2021. November 27. 07:00, szombat | Belföld

MKPK: advent a várakozás, a felkészülés időszaka

Vasárnap kezdődik az advent, a karácsonyra készülés négy héten át tartó időszaka. Idén a világjárvány miatt különösen nagy hangsúlyt kap az otthon, családi körben, az adventi koszorú gyertyáinak fényében végzett imádság