Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. Július 03. 20:56, csütörtök | Belföld
Forrás: InfoVáros

Ez mind halászlé – avagy a nemzeti étel ezer arca

Ez mind halászlé – avagy a nemzeti étel ezer arca

A Bajai Halfőző Fesztivál előtt Bede Róbert beavat a halászlé titkába

Beköszöntött végre a bográcsszezon,hétvégenként sok ezer hátsó kertben rotyog az étel. Bár a magyarok sajnos a kelleténél kevesebb halat fogyasztanak, halászlében azért verhetetlenek vagyunk – számtalan változatban kerül a családok asztalára. Bede Róbert mesterszakács, a halételek elkötelezett híve segít eligazodni a halászléfajtákközött, és aközelgő 19. Családbarát Bajai Halfőző Fesztivál kapcsán a jó halászlé titkát is elárulta.

Bede Róbertet egy nagy tányér ínycsiklandó halászlével mindig le lehet venni a lábáról. A mesterszakácsa töményebb, passzírozott változatra esküszik, de a szegedi, balatoni vagy épp a bajai változatot is jó szívvel ajánlja azoknak, akik a bográcsszezon kellősközepén kedvet kapnak a halászléhez. De vajon melyik elnevezés mit takar?

„A legismertebb halászlékétségkívül a szegedi, a balatoni, továbbá a Duna-menti változatokközül a bajai. Utóbbikülönlegessége, hogy passzírozás nélkülkészül, rövid ideig főzik, és hagyományosan gyufatésztával dúsítják, alapját a ponty adja. A szegedi halászlé ezzel szemben többféle halbólkészül, a sűrűsége miatt passzírozzák, és az elkészült alaplébe helyezik bele a halszeleteket. A balatoni változatokközös jellemzője, hogy ponty és a magyar tengerből fogott ragadozó hal kerül a bográcsba, az elkészült finomságot pedig sokszor krumplival tálalják, olykor fehér borral ízesítik”– magyarázta Bede Róbert, aki egészen extrém halászléket, például citromkarikával és tejföllel dúsított levest, továbbá a Tisza mentén babérlevéllel fűszerezettet iskóstolt már.

„Jó halászlétképtelenség főzni kiváló minőségű fűszerpaprika, öreg hagyma és friss, ízes, hazai hal nélkül. Egyéni ízléskérdése, hogy milyen halfajtát rakunk a bográcsba, én például a törpeharcsát és a keszeget nem, a csukát viszont annál inkább szeretem belefőzni, ez utóbbi nagyon intenzív ízt ad a fogásnak”– mondta el Bede Róbert.

A mesterszakácsa bográcsozáshoz is adott tippeket.„Mindenképpen fával tüzeljünk alá, ami megtartja a hőt, és ami biztosítja azt az aromát, ami a bográcsételekhez elengedhetetlen. Akkor jó a halászlé, amikor kezünket a bográcsfölé helyezve összeragad a hüvelyk- és a mutatóujjunk.”

Bede Róbert szerint sajnálatos, hogy a magyarok jóval kevesebb halat fogyasztanak, mint a nemzetközi átlag, pedig a vizeinkben található halak tökéletes alapanyagként szolgálnak az ízletes, változatos étkezéshez. A Halászati Operatív Program (HOP) – amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul – kiemelt feladatának tekinti, hogy a hazai halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára.

Ha kiváló halászléketkóstolna, vagy részt venne a főzőversenyen, látogasson eljúlius 10-13.között a 19. Családbarát Bajai Halfőző Fesztiválra!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.