Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Április 08. 11:30, péntek | Helyi

Exkluzív riport Tessely Zoltánnal, Bicske polgármesterével

Exkluzív riport Tessely Zoltánnal, Bicske polgármesterével

Sulyokné Guba Judit Humánerőforrások Bizottság Elnöke a Superinfó felkérésére rendszeres riportot készít Tessely Zoltán polgármesterrel a Superinfó által létrehozott infobicske.hu oldalon.

Ezen interjúsorozat első interjúját köz

Exkluzív interjú Tessely Zoltánnal

S.G.J: Tisztelt Polgármester úr! Köszönjük, hogy elfogadta felkérésünket. Arra vállalkoztunk, hogy a bicskei lakosokat leginkább foglalkoztató kérdéseket tolmácsoljuk Önnek. Pezseg a város, az emberek leginkább a város anyagi helyzetét illetően, az intézményrendszer, az iskola ügyében, az uszodával kapcsolatosan érdeklődnek, hogy csak néhány témát érintsünk. A legtöbb családot foglalkoztató téma a közoktatás kérdése.

T.Z: Nyilván a város lakosságának körében a legnagyobb érdeklődésre a közoktatási intézmények tartanak számot, de a város intézményeit tekintve a közoktatási intézmények mellett a többit is érinteni kell. Egyértelműen látszik, hogy a városnak az intézményi szerkezete nem illeszkedik a teherbíró képességéhez. Sok feladatot lát el átfedésekkel, és olyan feladatokat is, amit a lakosság egyáltalán nem igényel. Az összes olyan feladatot, ami életszerű, azt megtartjuk, és a megtakarításokból fejlesztjük. Ami pedig a Bicskén élő emberek igazságérzetével ütközik, mert aránytalanul sok pénzt von el az emberek számára fontos egyéb feladatoktól, - ezeket meg kell szüntetni.

Az mégsem lehet, hogy egyszerre kérünk segítséget az államtól, mint önhibáján kívül nehéz helyzetbe került önkormányzat (2010-ben 25 millió forint támogatást kapott a város ilyen céllal), másik oldalról pedig pazarlóan gazdálkodunk. Ezért meg kell újítani a város intézményi szerkezetét. E logika mentén gondolkodunk a szociális intézményeket tömörítő ún. Kapcsolati Központról és egy, a kulturális területet összefogó egységes intézményről. Az előbb említett intézménymegújítás legszemléletesebben a oktatási intézményeinket, az iskolát és az óvodákat érinti. Bicskén a közoktatási intézmények fenntartói összetétele vegyes, hiszen az önkormányzati iskola mellett működik egy megyei, egyházi, és fővárosi fenntartású intézmény. Mi most csak arra vállalkozhatunk, hogy a saját intézményeinket a kor igényeinek megfelelően ésszerűsítsük. Mindig is jó, hogyha magunkon kezdjük a változtatást, de nem mondhatunk le arról, hogy a jövőben a város többi oktatási intézményét is bevonjuk ebbe a rendszerbe.

A Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola belső átszervezésekor a demográfiai adatokból kell kiindulni. 1987-ben 1480 gyermek élt Bicskén, ez a szám mára drasztikusan lecsökkent, 2010-ben 900 főről beszélhetünk. Önkormányzati intézménybe 750 gyerek jár. Tíz évvel ezelőtt a Prohászka úti épületbe több mint 600 gyerek járt, ez mára 200 fő körülire csökkent. 2003-ban az iskola összevonás mögött ezek az indokok húzódtak meg - természetesen a költségcsökkentés kényszere mellett.

Ugyanakkor azt is ki kell mondani, hogy szakmai értelemben a 2003-as összevonás torzó maradt, hiszen megmaradt a dupla iskola rendszere. Ez a helyzet mára oda jutott, hogy az akkor is mutatkozó aránytalanságok hatványozódtak, a tanulói létszám eloszlása, és a szakmai program szempontjából. A Prohászka úti épületben egyértelmű és természetesen lezajló szegregálódáskövetkezett be, ami egy fenntarthatatlan és törvénytelen helyzetet idézett elő. (Szegregációnak nevezzük azt a jelenséget, amikor egy-egy településen belül a különböző társadalmi rétegek, etnikai csoportok stb. lakóhelye erősen elkülönül egymástól. A szegregáció együtt jár a jövedelmi viszonyok és a települési infrastruktúra lényeges egyenlőtlenségeivel – a szerkesztő.)

Nem mondhatunk le a bicskei közoktatás legnemesebb hagyományairól, a tehetséggondozásról és a felzárkóztatásról. Olyan modell van születőben, amire méltán lehetünk majd büszkék, és ami példa lehet a többi hasonló paraméterekkel rendelkező kisváros számára. Ennek legapróbb részleteit is ismertetni fogjuk a szülőkkel április 25-én, pénteken délután a szülői fórumokon.

S.G.J: Említette az előbb az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került önkormányzat állami megsegítését. Mit jelent ez pontosan?

T.Z: Az államháztartáshoz hasonlóan az előző vezetésnek sikerült eladósítania a várost, nemcsak az országnak, hanem nekünk is a legnagyobb problémánk az adóság. A város éves költségvetésének 73,8% a hitelállománya. Ezen felvett hitelek visszafizetése 2011. évben 323 millió Ft terhet jelent a városnak, egy főre lebontva: 145.220 Ft. Ebbe az újszülöttől a nyugdíjasig mindenki beleértendő. Ennek az óriási hitelnek a törlesztése úgy volt ütemezve, hogy az általuk felvett hitelekből elődeink egyetlen forintot nem fizettek vissza. Az élet különös szeszélye folytán a legelső havi részletet törleszteni 2008. június 4-én kellett. Ezért látta úgy az új kormányzat, hogy a 2010-es évet az ő 25 milliós segítsége nélkül nem tudjuk egyensúlyban tartani.

S.G.J: Mi a helyzet az uszodával?

T.Z: A város alapvetően meg van elégedve a kivitelezővel, és a szolgáltatás minőségével, a Kerex Kft-vel. Teljes mértékben egyetértünk Nemesné Hegman Sára államtitkár asszony által képviselt kormánytörekvésekkel, hiszen tudja, hogy a legnagyobb jóindulat mellett sem oldható fel az az ellentmondás, amit ez a konstrukció fed. Az üzemeltetést végzők nem érdekeltek a maximális kihasználtságban, mert ez amortizálja az uszodát ellentétben az önkormányzat érdekeivel, mert mi arra törekszünk, hogy minél többen látogassák és minél több szolgáltatás működjön. Ez lehet az oka annak is, hogy egy éve, a járulékos szolgáltatások nem tudtak elindulni (büfé, kondi terem) -, bár a szolárium és a masszás jól megy. Június végéig tart a kormányzati vizsgálat. Megkezdték a tárgyalásokat, hogyan lehet lezárni, hogyan lehet kifizetni a vállalkozót. Államadósság csökkentést jelent egyértelműen a PPP konstrukciók lezárása, hiszen egy kialkudott egyösszegű kifizetés kiváltja az évtizedekig való, kamatokkal terhelt részletfizetést. Egy szó mint száz, szándékaink szerint az uszoda működni fog, fejlesztési terveink is vannak, hogy a már jól működő szolgáltatások mellett építészeti átalakítások megvalósításával a többi járulékos szolgáltatást is jó színvonalon be tudjuk indítani.

S.G.J: IVS, Integrált Városfejlesztési Stratégia. Miért van szükség ilyen hangzatos stratégia kidolgozására?

T.Z: Egy városfejlesztési stratégia kidolgozása mindenkinek lehetőséget nyújt arra, hogy átgondolja, milyen városban szeretne élni. Ez egy közös munka, kíváncsiak vagyunk a lakosság, a civil szervezetek véleményére, ugyanakkor minket is arra ösztökél ez az alkotó munka, hogy Bicske fejlesztési irányait képességeinek és lehetőségeinek maximális kihasználása mellett jelöljük ki. A Fidesz képviselőcsoportja 2006 óta azt az álláspontot képviseli, Bicske fejlődése azon múlik, hogy a bevételnövelő beruházásokat vonzzunk városba illetve, hogy a kistérségi központi szerepet visszanyerjük. Ezért kerül előtérbe a gazdasági beruházásokat lehetővé tevő ipari park fejlesztése, térségi egészségügyi ellátás fejlesztése, a Nagyállomásnál Bicskei Alközpont létrehozása, idegenforgalmi fejlesztés, kulturális és egészségturizmust erősítő fejlesztések. Nagy Károly, és Batthyány Kázmér neve merült fel, mint IVS névadóké, de nyitottak vagyunk egyéb javaslatokra és várjuk azokat a város zöld számán: 06 80 102532.

S.G.J: Említette, hogy nehéz anyagi helyzetben van az önkormányzat, ugyanakkor történtek látható fejlesztések is. Honnan volt mindezekre forrás, vagy tudjuk be az önkormányzati kampánynak?

T.Z: Köszönöm, jóindulatú szerkesztői kérdésekre mindig, bizton számíthatunk. Az igazság az, hogy pályázunk, felelősséggel gondolkodunk, az idetelepülő vállalkozásokkal sikerült elfogadtatni, hogy nekik is áldozatot kell vállalniuk a közösség érdekében. Mert az nem lehet, hogy beázik az iskola, az nem lehet, hogy korhadt fák veszélyeztessék a járókelőket, az autókat. 1 milliós kártérítést kellett fizetnünk, amikor egy hatalmas ág ráesett a Spar parkolóban álló autóra.

S.G.J: Ha már a fáknál tartunk, sokan kérdezik, a központban visszanyesett fák kizöldülnek-e valaha? Szükség volt erre?

T.Z: A visszavágott fákat egy korábbi szakvélemény szerint mind ki kellett volna vágni. A bicskeiek érzékenyek a természetre, szeretik a fáikat, úgyhogy igyekeztünk megmenteni őket. Fehérvári példa nyomán vágtuk vissza a fákat, az ottani szakember hozzáértő segítségével.

Hagy térjek vissza a fejlesztéseinkhez. Az egészségügyi Központ városunk egyik büszkesége, s itt ragadom meg az alkalmat, hogy a hivatalos átadásról elsőként értesítsem a lakosságot. Terveink szerint a Bicskei Napok zárónapján történne meg, május 15-én vasárnap délelőtt, ez alkalomból mutatjuk be és indítjuk útjára az Egészséges Bicskéért Programot is. Az ünnepi alkalom, különböző egészségügyi szűrésekkel és bemutatókkal lesz teljes, mindenkit szeretettel várunk.

S.G.J: Rengeteg kérdés van még, ami a város közvéleményét foglalkoztatja: gyógyszertár, parkolási lehetőségek, művészeti iskola, közutak állapota, csapadék és árvízhelyzet, kitüntető címek, országos szinten az önkormányzatok átszervezése, az ország megújítása, alkotmányozás, stb.

T.Z: A jövőben is szívesen állok rendelkezésükre, akár havi rendszerességgel is. Sok sikert kívánok a Szuperinfó közelmúltban indult www.infoelovarosok.hu honlapjához, jó munkát, hajrá!

S.G.J: Találkozunk akkor egy hónap múlva. Köszönjük a beszélgetést

Kedves Olvasó !

Kérem, juttassa el kérdéseit az info@infobicske.hu e-mail címre és következő „Első kézből” interjúban igyekszünk választ kapni rá.


(A fenti weboldal a szuperinfó megjelenési területén élőket kívánja segíteni. Célja a tájékoztatás. Bemutatni a régióban élő embereket, kulturális programokat, non profit szervezeteket, vállalkozásokat, önkormányzatokat. Teret adni a jó példáknak, kezdeményezéseknek. A szerkesztő.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.