Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. November 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Év végig rendezni kell a kórházaknak tartozásukat

Év végig rendezni kell a kórházaknak tartozásukat

Kilencvenhárom kórház 33 milliárd forintot kap arra, hogy legkésőbb év végéig kifizesse szállítói tartozásait, vagy annak egy részét. Az összes adósság ennek legalább a duplája, és az egyes intézmények sem egyformán kaptak a pénzből. Az államtitkár arra kérte a kórházakat, hogy a legrégebb ideje görgetett adósságokat rendezzék - írja a Világgazdaság.

„Az volt a cél, hogy minél több intézmény kapjon a támogatásból” – mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a támogatás bejelentésekor. Arról nem szólt, mi alapján döntöttek az egyes kórházaknak megítélt összeg nagyságáról, a támogatási összegeknek azonban nem sok közük van a tartozásállományhoz. Legalább is, ha a június végi állapotból indulunk ki, amelyet az adósságkonszolidációnál több nyilatkozat szerint is alapul vettek.

A 33 milliárd az év első felében felhalmozott, a Magyar Államkincstár adatai szerint csaknem 50 milliárd forintos tartozás mindössze egy részét fedi le, és kórházanként még nagyobbak az eltérések. A fővárosi Szent Imre Kórház például a neki megítélt 1,4 millió forintból a június végére felhalmozott kifizetetlen számlák 1,3 százalékát lesz képes rendezni, a Debreceni Egyetemnek megszavazott 158,2 millió forint a 8 százalékát sem fedezi az év közepi adósságnak, de a Semmelweis Egyetem is csak szállítói tartozásai alig több mint 16 százalékát tudja majd kifizetni a 411 milliós apanázsból.

Ezzel szemben csaknem teljes június végi adósságát maga mögött hagyhatja a zirci, a nagykanizsai, a tatai, a dunaújvárosi, a kecskeméti intézmény, valamint a fővárosi Szent János Kórház. A mohácsi, a pápai és a mezőtúri kórház beszállítói is örülhetnek, mert a nekik megítélt támogatásból a korábbról bennragadt számlák több mint száz százaléka rendezhető.

Az adóssághoz képest a legtöbb pénzzel a sátoraljaújhelyi kórházat stafírungozták ki: 332 millióval, ami majdnem kétszer több, mint a kifizetetlen tartozásállomány. Igaz, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a pénzből az október végéig felhalmozott adósságokat lehet törleszteni, azt pedig a Magyar Államkincstár lapzártánkig még nem hozta nyilvánosságra, mekkora tartozással zárták a kórházak a múlt hónapot.

Nyolc intézmény egyébként egymilliárd forint feletti támogatást kap, a legtöbbet, kétmilliárd forintot meghaladó összeget a nyíregyházi kórház, de kétmilliárdot kap adósságrendezésre a székesfehérvári és majdnem ennyit, 1,9 milliárdot a fővárosi Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ is. Több mint egymilliárd forinttal mérsékelheti adósságát a váci, a debreceni és a győri kórház.

A 93 érintett egészségügyi intézmény legkésőbb jövő hétfőig megkapja a támogatást, amiből még az év végéig elvileg kizárólag lejárt szállítói tartozásait mérsékelheti. Az államtitkár arra kérte a kórházakat, hogy a legrégebb ideje görgetett adósságokat rendezzék. A kórházakat egyszer használatos, valamint műtéti eszközökkel, orvostechnikai gépekkel, berendezésekkel ellátó Orvostechnikai Szövetség főtitkára azonban szkeptikus. Rásky László azt mondta, az eddigi adósságkonszolidációk tapasztalatai szerint a kórházigazgatók sokszor szubjektív alapon döntenek arról, hogy melyik számlát rendezik. Ezért is szorgalmazta az OSZ, hogy a kormány ne a kórházakat konszolidálja, hanem a beszállító cégek követeléseit egyenlítse ki – tette hozzá a főtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;