Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Július 08. 14:02, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Európában hatszor többet kell fizetni a gázért és ötször többet az áramért

Európában hatszor többet kell fizetni a gázért és ötször többet az áramért

Az áram ára bő egy év alatt 515 százalékkal, míg a gáz ára ugyanebben az idősávban 650 százalékkal emelkedett július elejére Európában - olvasható a vg.hu oldalon csütörtök délután közzétett írásban.

A cikk szerint az áram egyéves határidős tőzsdei ára 371,9 euróra nőtt július 6-ra a tavaly májusi megawattóránként 60,4 euróról, amely 515,4 százalékos drágulásnak felel meg.

A gáz egyéves határidős ára a holland tőzsdén megawattóránként 162,3 euró jelenleg, 650,3 százalékkal magasabb a 2021. májusi megawattóránként 21,6 eurónál - jelezték.

Az írás szerint a brutális drágulást az orosz-ukrán konfliktus csak tetézte: az áram ára 2022 februárjához képest 128,3 százalékkal, a gáz ára pedig 157,3 százalékkal növekedett.

A rezsicsökkentés fenntartásával a kormány ettől az "elképesztő drágulástól védi meg a magyar családokat" - fogalmazott a cikk szerzője. A rezsicsökkentés fenntartásához az extraprofit-adó befizetésével hozzájárulnak a válságban jelentős extraprofitot elérő szektorok is - áll a cikkben.

A szerző arra is kitért, hogy a jelenlegi inflációs környezet döntő mértékben, körülbelül 80 százalékban külföldi eredetű. "A háború fűtötte energia árrobbanás - amellett, hogy drasztikusan növeli az inflációt - óriási mértékű bizonytalanságot okoz, ami a forint árfolyamára is egyértelmű és jelentős negatív hatást gyakorol" - írta.

Címkék: áram, energia, európa, gáz, rezsi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.