Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. November 17. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Európa legmelegebb októbere volt az idei

Európa legmelegebb októbere volt az idei

Európa legmelegebb októbere volt az idei az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) Országos Környezeti Információs Központjának (NCEI) kutatói szerint.

A Föld egészét tekintve is a legmelegebbek közé tartozott az elmúlt hónap, a rendszeres mérések kezdete óta ez volt a negyedik legmelegebb október. Afrika számára ez a második legmelegebb október a regionális mérések 1910-es kezdete óta.

A világ tíz legmelegebb októbere 2005 óta történt, a legmelegebb hét október pedig az elmúlt hét évre esett (2014 és 2020 között).

Októberben a globális szárazföldi és óceáni felszíni átlaghőmérséklet 0,85 Celsius-fokkal emelkedett a 20. század átlaga fölé, ez volt a 4. legmagasabb októberi átlaghőmérséklet az elmúlt 141 évben.

Az év eddigi, januártól októberig tartott időszaka a második legmelegebb volt: az északi-sarkvidéki jégtakaró mérete történelmi mélypontra csökkent a hónapban. Az év eddig eltelt időszakában a globális szárazföldi és óceáni felszíni átlaghőmérséklet 1 Celsius-fokkal emelkedett a 20. század átlaga fölé és csak 0,003 Celsius-fokkal maradt el a csúcstartó 2016-os évtől.

Európa és Ázsia számára ez volt a legmelegebb januártól októberig tartó időszak a mérések kezdete óta, míg Dél-Amerika és a karibi térség számára a második legmelegebb.

AZ NCEI tudósainak statisztikai elemzése szerint a 2020-as év nagy valószínűséggel a három legmelegebb év közé fog kerülni - olvasható a NOAA közleményében.

A szakértők jelentésükben kitértek arra is, hogy az északi-sarkvidéki jégtakaró kiterjedése 36,8 százalékkal csökkent az 1981 és 2010 közötti évek átlagos kiterjedésétől, ez az eddigi legkisebb októberi kiterjedése. Az eddigi rekorder év a tavalyi volt, amelyet 450 ezer négyzetkilométerrel szárnyalt túl az idei zsugorodás.

Rekordmeleg hőmérsékleteket mértek októberben világszerte: a Csendes-óceán északi és nyugati területein, Észak-Amerika déli részén, Dél-Amerikában, Kelet-Európában, a Közel-Kelet északi részén, a Földközi-tenger keleti részén, Dél-Ázsiában, valamint az Indiai és az Atlanti-óceán kisebb területein. Egyetlen szárazföldi vagy tengeri területen sem mértek rekordalacsony hőmérsékleteket októberben.

Hó viszont volt bőségesen: a globálisan megtapasztalt meleg ellenére az északi félteke hótakarója októberben a 10. legnagyobb kiterjedésű volt az elmúlt 53 év feljegyzései szerint. Észak-Amerikában az idei volt a második legnagyobb kiterjedésű októberi hótakaró.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.