Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Július 01. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MNO

Érzéstelenítő nazális spray: vége a tű korszakának?

Érzéstelenítő nazális spray: vége a tű korszakának?

A fogorvosokat gyakran akadályozza a betegek injekciós tűtől való félelme. Egy amerikai vállalat most egy nazális spray formájában alkalmazható érzéstelenítőt tervez piacra dobni.

A Kovacaine Mist nevű orrspray a maxilláris fogív érzéstelenítésére szolgál. Az új technika a tű mellőzésén kívül a fejlesztők szerint további előnyökkel is jár a fogászati gyakorlatban. „Ezt a helyi gyógyszert a fogorvos-asszisztens is beadhatja, így a fogorvos több időt szentelhet az aktuális eljárásra és kezelésre” – nyilatkozta a St. Renatus képviselője.

Ráadásul mivel a nazális spray formájú érzéstelenítők nem keringenek olyan hosszú ideig a véráramban, mint az injekciós érzéstelenítők, kevésbé károsítják a vesét, a májat és a tüdőt is. Ezen kívül hatásuk is gyorsabban múlik el, ami kevesebb kellemetlenséget okoz a beavatkozás után. Egy kifejezetten gyermekeknek kifejlesztett változatban a spray mindkét fél számára kevésbé stresszessé teheti a fogászati kezelést. A St. Renatus készítményét 2002-ben fedezte fel véletlenül Mark Kollar, akit egy kosárlabda eltalált és vérezni kezdett az orra. Amikor a fül-orr-gégészek által használt érzéstelenítővel látták el sérülését, észrevette, hogy a spray a felső fogsorát is elérzéstelenítette.

Az új gyógyszer fázis kísérleteit 2012-ben kezdték meg. A fejlesztés résztvevői nagyon bíznak a termék sikerében, és azt remélik, hogy jóváhagyása után értékes eszközzé válik majd a fogorvoslásban. A piackutatások azt mutatták, hogy a páciensek 70 százaléka lenne hajlandó átmenni egy olyan fogorvoshoz, aki tű nélküli érzéstelenítéssel dolgozik, amennyiben jelenlegi fogorvosa nem ajánlaná fel ezt a lehetőséget. A kutatások szerint ráadásul több „tűfóbiás” ember kezdene fogorvoshoz járni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.