Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Október 29. 13:10, csütörtök | Külföld
Forrás: http://index.hu

Értik? Ausztria nem kerítést épít, hanem ajtócskát oldalelemekkel

Értik? Ausztria nem kerítést épít, hanem ajtócskát oldalelemekkel

Az osztrák sajtó szerint a határátkelőknél mindkét irányba, több kilométeren építenek akadályokat, hogy az érkező menekülteket az átkelőkhöz tereljék.

Ausztria nem épít kerítést a határaira, a cél csak az, hogy ellenőrizhetőbbé tegyék a menekültáradatot, magyarázkodott az osztrák tervekről Werner Faymann osztrák kancellár és Reinhold Mitterlehner alkancellár, miután az osztrák nagykoalíció megegyezett abban, hogy újabb határvédelmi intézkedéseket tesznek.

A magyar kerítést korábban élesen bíráló és önmagával már többször ellentmondásba keveredő Werner Faymann szociáldemokrata kancellár a következő érvekkel próbált ismét nem ellentmondásba kerülni saját magával:

  • Szó sincs több kilométeres kerítésről.
  • Nem veszik körbe Ausztriát kerítéssel, csak technikai biztonsági intézkedéseket tesznek.
  • Jelentős különbség van aközött, hogy az ember határzárat épít vagy „ajtócskát oldalsó elemekkel”.

Reinhold Mitterlehner néppárti alkancellár ezt a Magyarországról már ismerős érvekkel toldotta meg:

  • Valamilyen módon jelezni kell az állam cselekvőképességét.
  • Nem lehet tehetetlenül szemlélni, hogy tömegek ellenőrizetlenül áramoljanak át az országhatárokon.
  • Itt az állam hatalmáról és szuverenitásáról van szó.

Az osztrák terveket még egyeztetni kell Németországgal.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter kedden jelentette be, hogy építési jellegű munkálatok kezdődnek az osztrák–szlovén határon. Az osztrák sajtó szerint a határátkelőknél mindkét irányba, több kilométeren építenek akadályokat, hogy az érkező menekülteket az átkelőkhöz tereljék.

Gerald Klug osztrák belügyminiszter egyelőre kordonokról és konténerekről beszélt, amikkel irányíthatják és ellenőrizhetik a menekültek mozgását.

A belügyminiszter szerint ezzel a menekültek rendezett átjutását akarják elérni, de tartanak attól is, hogy a menekültek áradata felerősödhet, az időjárási viszontagságok miatt pedig egyre agresszívebbek lehetnek.

Heinz-Christian Strache, az utóbbi időben megerősödött osztrák bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt elnöke egyrészt üdvözölte a lépést, másrészt viszont úgy látja: a határ védelme úgy semmit sem fog érni, ha az „olyan lyukacsos lesz, mint egy svájci sajt”.

Közben már Szlovénia is fontolgatja a kerítésépítést. Bár Miro Cerar szlovén kormányfő továbbra is a „falak Európája ellen van”, de a szlovén kormány kész megvédeni állampolgárait, a törvényt és a rendet, ha az EU politikája kudarcot vall.

A német Bild közben azt írta: a bajor tartomány belügyminisztere szabályosan embercsempészettel gyanúsította meg Ausztriát.

Joachim Hermann azt mondta: felelőtlen és botrányos az osztrák kormány részéről, hogy a menekülteket célzottan szállítják ezrével a német határra. Szerdán szokatlanul keményen bírálta az osztrákokat Thomas de Maiziere német belügyminiszter is. Szerinte az osztrákok a menekülteket a sötétség beállta után minden előzetes tájékoztatás és ellátás nélkül a német határra viszik. A belügyminiszter szerint az elmúlt napokban tanúsított osztrák magatartás „nagyon nincs rendben”, és követelte, hogy Ausztria azonnal térjen vissza a törvényes eljáráshoz.


Egy szlovén katona játszik egy menekült kisfiúval a szlovén-osztrák határnál, 2015. október 25-én.
Fotó: Rene Gomolj

A Bild egy 27 éves szír menekültről írt, aki Ausztriában szeretett volna menekültstátuszért folyamodni, kérését azonban elutasították, és őt is az osztrák–német határra vitték. Ott az osztrák rendőrök azzal tévesztették meg, hogy azt mondták neki: menjen csak a határ felé, akkor majd eljut Bécsbe – csakhogy az az irány már a németországi Passauba vezetett. A lap szerint ez nem egyedi eset.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak