Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. November 15. 14:12, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Erre nagyon oda kell figyelni

Erre nagyon oda kell figyelni

Egyöntetűen a jövő évi növekedési kockázatokra figyelmeztettek az MNO által megkérdezett elemzők annak kapcsán, hogy hosszú távon tarthatónak tűnik-e a mostani 1,4 százalékos hazai gazdasági bővülés.

Véleményük szerint a magasabb infláció, a gyenge forint és az adóváltozások nagymértékben vetik majd vissza a lakossági fogyasztást.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 1,4 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,5 százalék volt a növekedés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az előzetes számok alapján. A gazdaság teljesítménye az első-harmadik negyedévben 1,8 százalékkal bővült.

A most nyilvánosságra hozott adat nagyjából megfelelt a várakozásainknak, mivel az Erste Bank 1,5 százalékos bővülést várt erre a negyedévre – mondta el lapunknak Árokszállási Zoltán, a pénzintézet vezető elemzője. Szerinte a mostani eredmény mögött a kedvező szeptemberi külkereskedelmi és ipari adat állhat, valamint az augusztusi kiskereskedelmi adatok is jobbak lettek a vártnál. Vélhetően a mezőgazdaság vártnál jobb eredménye is fölfelé húzhatta a gazdaságot – tette hozzá a szakember.

A külső hatások még sokat ronthatnak

Árokszállási szerint a kilátások már nem ennyire pozitívak, bár a német növekedési adatok jobbak lettek, de ezzel szemben a feldolgozóipari beszerzési menedzser index már visszaesést mutat. Az egyre mélyülő európai adósságválság vélhetően rossz hatással lesz a növekedési kilátásokra – tette hozzá.

A hazai helyzet kapcsán elmondta, hogy a gyenge forint természetesen javítja az exportbevételeket, de a fogyasztásra negatív hatást gyakorol. Az Erste elemzője úgy látja: túlságosan optimista a kormányzati 1,5 százalékos bővülési várakozás, így újabb kiigazításra lehet szükség. Beszámolt arról is, hogy a maguk részéről 0,2 százalékos növekedést várnak 2012-re.

„A bővülési kockázatok már látszanak egy ideje.” Magasak a jövő évi tartalékok, s bár ezek jelentős része le van kötve, de jelenleg tarthatónak tűnik a 2012-es három százalék alatti hiánycél – fogalmazott az elemző. Árokszállási szerint abban az esetben, ha egy százalékkal kisebb a GDP növekedése, az körülbelül 100-150 milliárdos kieséssel járhat, így ott lóg a levegőben egy újabb kiigazítási kényszer.

Ha nem jönne a Mercedes-gyár...

Szintén kedden közölték, hogy az ipar termelése az előző havit – szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva – 3,9 százalékkal haladta meg szeptemberben. A termelés az év első kilenc hónapjában 6,2 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában. A részletes adatok megegyeznek a korábban közölt előzetes számokkal. A termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás eladásainak növekedése, valamint az élelmiszeripar jó teljesítménye járult hozzá.

Suppán Gergely, a Takarékbank elemzője úgy véli, hogy a mostani kedvezőbb adat ellenére nem lehet majd tartani a jövő évi 1,5 százalékos kormányzati növekedési terveket. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az adóváltozások és a várhatóan magasabb infláció révén a lakossági fogyasztás mindenképpen zuhanni fog, másrészt a beruházások értéke is kisebb lesz, mint amire a kabinet számít. „Ha nem jönne a Mercedes-gyár, akkor minden bizonnyal recesszió lenne 2012-ben.” Végezetül elmondta, hogy a Takarékbank 0,8 százalékos bővülést vár jövőre.

Életbevágóan fontosak a belső megtakarítások

Ami javíthatja hazánk helyzetét, az az, hogy Németországban az elemzői várakozásoknak megfelelően a GDP 0,5 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest, amikor 0,3 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. Éves bázison 2,5 százalék volt a növekedés július-szeptember között, és 3,0 százalék a megelőző negyedévben.

Minden negyedéves GDP-adatban lehetnek egyszeri kedvező tételek, amely a mostani időszak esetében a mezőgazdaság jó teljesítménye volt – hangsúlyozta Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési vezetője. Véleménye szerint Európa gazdasága már most recesszióban van, ezért nehezen képzelhető el, hogy pozitív lesz a bővülés 2012-ben.

A szakértő úgy látja, hogy a jövő évi gyengébb teljesítmény miatt az áfa és a személyi jövedelemadó területén lehet nagyobb kiesés, aminek a lakossági fogyasztás visszaesése a velejárója. Duronelly szerint egy olyan gazdasági fordulatra lenne szükség, amely elfogadja Magyarország helyét a világgazdaságban. Ez azt jelenti, hogy hazánknak egyszerre van szüksége a nemzetközi tőkére és a belső megtakarításokra, amely fontosabb, mint gondolnánk – fogalmazott Duronelly.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.