Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Október 11. 08:10, péntek | Belföld
Forrás: mti

Eredményesen zárult a közúti közlekedési környezetvédelmi akció

Eredményesen zárult a közúti közlekedési környezetvédelmi akció

Az előírásoknak a tavalyinál 7 százalékkal több gépjármű felelt meg az idei, szeptember 23. és 27. között tartott közúti közlekedési környezetvédelmi akció ellenőrzéseinél

- mondta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ötnapos akciót az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódva a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) szervezte az ITM támogatásával. Az elmúlt évekhez hasonlóan négy magyar városban naponta változó helyszínen mérték a gépjárművek károsanyag-kibocsátását.

Az akció során 517 gépjárművet ellenőriztek: a 282 személygépjármű 65 százaléka benzinüzemű volt, azok 90 százaléka felelt meg a vizsgálatokon. A dízel üzemű személy- és haszongépjárművek összességében 98 százalékban teljesítették a tesztet.

A különböző városok eredményeit összevetve kiderült, hogy Debrecenben a legalacsonyabb a gépjárművek megfeleltségi szintje, amely azzal hozható összefüggésbe, hogy ott a legmagasabb a gépjárművek átlagéletkora is - közölte.

Az akció célja a közúti károsanyag-kibocsátás csökkentése, a levegőminőség javítása, ezen felül a kezdeményezés többek között lehetővé teszi a járművek környezetvédelmi állapotának felmérését, az állapot változásának folyamatos követését és az eredmények összehasonlító értékelését - mondta az államtitkár. Jelezte, hogy az előző évek növekvő kibocsátásának trendje a szakemberek munkájának köszönhetően megfordult.

Mosóczi László elmondta, hogy Magyarország szeptember 17. és 19. között részt vett a 14 európai ország közlekedési hatóságait tömörítő Euro Control Ride (ECR) együttműködés ellenőrzésében is. A háromnapos akcióban több mint 1300 járművet, ebből 1115 tehergépkocsit és 220 autóbuszt vizsgáltak a magyar közutakon. Szabályszegést 128 teherautónál és 27 busznál találtak, 8 teherautót tiltottak ki átmenetileg a forgalomból, és 13 nem teljesítette a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályokat.

Kitért arra is, hogy a közlekedési hatóság közúti ellenőrzéseivel a közlekedésbiztonság javítására, a balesetek megelőzésére törekszik, az ellenőrzések emellett hatékony eszközei a szemléletformálásnak is. Fontos szempont a szabálykövető vállalkozások védelme is, hogy a közúti személyszállító és fuvarozói szektorban se jelentsen jogosulatlan versenyelőnyt a rendelkezések tudatos be nem tartása vagy szándékolatlan mulasztása - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.