Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 31. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Emelkedik a háziorvosok bevétele

Emelkedik a háziorvosok bevétele

Átlagosan négyszázötvenhatezer forint többlet érkezik novemberben a háziorvosi praxisokhoz, mivel 3,6 milliárd forinttal emelkedik a vonatkozó 2013-as előirányzat, így januárig visszamenőleg egyösszegű emelést kapnak. Pátri László, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke úgy fogalmazott, mindenütt megvan már a helye a többletnek, ám ezen túlmenően is számítanak a jövőben forrásbővítésre - írja a Magyar Hírlap.

Október 11-én hirdették ki azt a kormányrendeletet, amelynek köszönhetően 3,6 milliárd forinttal emelkedik a háziorvosi és háziorvosi ügyeleti ellátás idei előirányzata. A praxisok a november havi utaláskor egy összegben, januárig visszamenőleg kapják az emelést. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számításai szerint egy háziorvosi szolgálatra jutó havi átlagos bevétel negyvenötezer-hatszáz forinttal emelkedik, viszont tíz hónapra visszamenőleg jár a többletpénz, így mintegy négyszázötvenhatezer forint pluszjuttatás érkezik az érintetteknek. A Weborvos.hu cikke szerint azonban az összeget több tényező befolyásolja, így például a praxisok nagysága – tehát hányan jelentkeztek be az adott körzetbe –, de az is, hogy milyen az ellátott betegek korösszetétele. Hozzáteszik, emiatt jelentős eltérésekre lehet számítani, az OEP becslése szerint akár kétszáz- és hétszázezer forint között is ingadozhat az egy összegben kifizetett többletforrás nagysága.

Pátri László úgy nyilatkozott, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) kifejezetten üdvözli, hogy az alapellátásba ismét pluszjuttatás érkezik. A HGYE alelnöke szerint ez jól példázza a terület működési körülményeinek javítására irányuló kormányzati szándékot. „Természetesen a sokéves elmaradás ledolgozása nem megy egy lépésben, mivel az ügyeleti finanszírozás díjának rendezésében 2007 óta sokéves elmaradás halmozódott fel. Ennek ellenére minden pénzügyi segítség hozzájárul az ellátás biztonságának növeléséhez” – taglalta Pátri László.

Az alelnök szerint minden praxisban megvan már a helye a többletforrásnak, így tárgyi költségek vagy személyi kiadások körében is jól hasznosítható az összeg, ami átlagosan havi negyvenötezer forintot jelent. Pátri László úgy fogalmazott, ezen túl is számítanak pluszjuttatásokra az alapellátásban, mivel a tavalyi többlet meg tudta állítani a háziorvosi szolgálatok reálértékének csökkenését, tehát kedvező az intézkedések hatása.

„Annak idején úgy tekintettünk az emelésre, mint egy pénzügyi korrekciós folyamat elejére, az idei pedig ennek a metódusnak a következő lépése” – mondta az alelnök. Hozzátette, bíznak abban, hogy néhány év alatt kialakulhat az alapellátó szolgálatok munkáját és szakmai értékét megfelelően tükröző finanszírozási színvonal, ami vélhetően orvosolni fogja az elöregedéssel küzdő felnőtt- és gyermekellátás utánpótlásgondjait is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során