Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Április 27. 15:06, csütörtök | Életmód
Forrás: mti

Emberre támadt a medve Szovátán, egyre több a bejelentés a nagyvadak jelenléte miatt

Emberre támadt a medve Szovátán, egyre több a bejelentés a nagyvadak jelenléte miatt

Emberre támadt egy medve kedd délelőtt az erdélyi Szovátán. A 36 éves férfira a népszerű üdülőhely területén lévő egyik juhakol közelében támadt a nagyvad, több sérülést okozva

A hatóság Agerpres által idézett közleménye szerint a Maros megyei üdülővárosban 11 óra körül riasztották a rohammentőket (SMURD) medvetámadás miatt. A nagyvad egy, a város területén lévő juhakolnál támadt rá egy 36 éves férfira, annak bal karját harapta meg több helyen. A férfi állapota stabil, a marosvásárhelyi sürgősségi kórházba szállították - közölte az ISU.

A román hírügynökség az írta, hogy a Maros megyei rendőrség bűnügyi eljárást indított az ügyben testi sértés miatt, a rendőrök még vizsgálják a támadás körülményeit, ehhez a csendőrség segítségét is kérték.

Erdélyben és más romániai megyékben az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a lakossági bejelentések száma, amelyek szerint lakott területen láttak medvét.

Marosvásárhelyen a hatóságoknak kedden sikerült befogniuk két medvét a Somostetőn, az állatkert közelében február közepe óta rendszeresen észlelt három nagyvad közül - írta közösségi oldalán Soós Zoltán polgármester. A két befogott védett állatot áttelepítik, a harmadikat még keresik a hatóságok.

Hargita megyében az elmúlt héten hét esetben riasztották a lakosságot medvék jelenléte miatt, kilenc településen látták felbukkanni a nagyvadat. Több vidéki településen, Balánbányán és Csíkszeredában, Csíksomlyó térségében láttak medvét lakott területen a helyiek.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter a múlt héten ismertette a romániai medveállomány felmérésének eredményeit: az országban 7536 és 8093 között lehet a vadon élő barnamedvék száma, a medvék számára megfelelő élőhely alapján számolva 100 négyzetkilométeren átlagosan 11 medve él. Egyes térségekben a medvepopuláció sűrűsége jóval nagyobb.

A tárcavezető elmondta, hogy szigorítják a megelőző intézkedéseket, idén például 426 védett állat kilövésére adnának engedélyt, ami háromszorosa a tavalyi kvótának.

A román kormány megelőző intézkedésként villanypásztor felszerelésére is támogatást nyújt a gazdáknak, közbirtokosságoknak, cégeknek, állami intézményeknek. A környezetvédelmi alapból biztosított támogatás keddtől igényelhető.

Fotó: Illusztráció - Pixabay

Címkék: medvetámadás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.

2024. Május 03. 05:00, péntek | Életmód

Fonogram-életműdíjat kapott az Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András

Fonogram-életműdíjat kapott az idén 50 éves Edda Művek, Müller Péter Sziámi és Galler András Indián - közölte a díj kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.