Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 06. 14:07, csütörtök | Belföld
Forrás: http://feol.hu

Emberéletekbe is kerülhet a szélsőséges időjárás

Emberéletekbe is kerülhet a szélsőséges időjárás

Akár emberéletet is veszélyeztető időjárási szélsőségekre kell számítanunk, más szempontból viszont az idei esztendő kivétel lesz - vélekedik Németh Lajos meteorológus.

Ne aggódjon az, aki azt hiszi (érdeklődés hiányában) elmarad az idei nyár. Németh Lajos, a népszerű meteorológus szerint ugyanis meleg, napsütéses, de mindemellett csapadékos szezon következik. Ám a globális éghajlatváltozásnak köszönhetően egyre több szélsőséges időjárási viszontagsággal kell megküzdenünk: szélviharokkal, árvizekkel, jégesőkkel, amelyek, ha felkészületlenül érnek bennünket, akár emberéletet is követelhetnek. Ahogy azt az elmúlt évek is bizonyítják. De hogy mikor jön már a jó idő? Nem kell sokat várni, bár Medárd napja még bekavarhat..

Nem kell aggódniuk azoknak, akik attól tartanak, hogy idén elmarad a nyár – ígérte lapunknak Németh Lajos, aki szerint ugyan a hét elején még hűvösebb, csapadékosabb idő volt várható, de hamarosan felmelegszik a levegő és beköszönt az igazi nyári szezon. Amely most még, akár a strandokat, akár a tópartot nézzük, igen csak távol áll az ideálistól. A meteorológus szerint a hét második felében javul, melegszik az idő, nyárias jellege lesz már. ám június 8-án érkezik Medárd, amely akár zivataros időszak beköszöntét is jelentheti. Közismert ugyanis, hogy a hiedelem szerint, ha ezen a napon esik, akkor negyven napig esik. Ám ha nem esik, akkor ugyanennyi ideig szárazságra számíthatunk. A szőlősgazdák is számon tartják e napot: ha süt a nap június 8-án, akkor édes lesz a bor, ha nem, akkor savanyú...

Nos, a jelenlegi állás szerint inkább lesz 20 fok feletti hőmérséklet, mint hideg és eső, az időjósok legalábbis így vélik, bár hozzáteszik: a. zivatar sem kizárt. - Fázni nem fogunk már - mondja Németh Lajos, aki azt reméli, ettől a hangulat is jobb lesz talán...

Június közepéig körülbelül ilyen lesz az idő, de azért hangsúlyozza: – Lesz idén még jóval 30 fok feletti hőmérséklet is, régen volt már, egészen pontosan 1913-ban, amikor például Fejér megyében nem emelkedett 30 fok fölé a hőmérséklet. De sajnos, az sem kizárt, hogy jégesők és komoly szélviharok is várhatók – teszi hozzá a meteorológus.

A szakértő szerint ugyanis a szélsőségek időszaka jön, már ami az időjárást illeti. Köszönhető ez a globális éghajlatváltozásnak, amely persze nem csak Magyarországot, de egész Közép-Európa térségét érinti. Ennek tudhatók be a hurrikánok, a hatalmas árvizek és az extra aszályos időszakok is. Emellett elmosódnak az évszakok, s a viszonylag enyhe, csapadékos teleket egyre hosszabb, forró, aszályos nyarak követik. Lehetnek persze kivételek - véli Németh Lajos, aki szerint az idei esztendő is ilyen lesz. A tavalyi például száraz volt – emlékezik vissza a szakértő -, de idén várhatóan nem kell erre számítani, lesz elég csapadék, amely a mezőgazdasági területek számára jó hír. Ezt persze tapasztalatból és az elmúlt évtizedek adataiból gondolja, előre ugyanis maximum csak 10 napra tudnak jósolni. Persze Németh Lajos is ugyanaztt szeretné, amit más: legyenek meleg nappalok, éjszakánként viszont essen az eső... Aztán majd meglátjuk, így lesz-e.

S. Töttő Rita

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: