Városlista
2020. október 1, csütörtök - Malvin

Hírek

2011. December 13. 07:59, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Eltűntek a Hold darabjai

Eltűntek a Hold darabjai

Nagyon laza a holdkőzet körüli fegyelem – állítja Paul Martin, az Egyesült Államok űrhajózási hivatalának (NASA) belső főellenőre jelentésében.

Kiderült, hogy félezer minta hiányzik holdkőzetből, meteoritból, kozmikus porból. Ezeket a hivatal tudósoknak adta kölcsön vizsgálódásra, ám akadt bőven kutató, aki sohasem tanulmányozta az anyagot, viszont elvesztette. A rekordot 18 mintával tartja valaki, ezeket egyetlen esztendő alatt – tavaly – hagyta el. A NASA nyilvántartása szerint összesen 517 kölcsönadott földönkívüli anyagdarab tűnt el 4 évtized alatt, 1970 és 2010 között.

Martin jelentésében azonban arra is rámutatott, hogy a NASA leltára pontatlan, messze nem követ minden követ. Az ellenőr szerint sokkal szigorúbban kellene a hivatalnak odafigyelnie a minták útjára, sorsára, és szükséges lenne évente leltározni, hogy ne legyen elkerülhető veszteség.

Az idei márciusi leltár alapján a NASA 140 ezer Hold-, 18 ezer meteor-, valamint 5 ezer üstökös- és kozmikuspormintáiból több mint 26 ezer van „kikölcsönözve” kutatóknál. Ahhoz, hogy az összes visszakerüljön, a NASA-nak meg kellene mozgatnia minden követ.

Hold-darabkája van egyébként mindegyik amerikai tagállamnak, továbbá 136 országnak – legalábbis kellene, hogy legyen. Még Richard Nixon elnök ajándékozott az amerikai Hold-missziók gyűjtéséből. A Holdat ugyan nem „hordták le”, de 4 mázsányit hoztak belőle, mintegy 2200 kőzetdarabot. Egy ugyancsak idei év eleji „leltározás” kiderítette, hogy 10 amerikai tagállam és mintegy 90 ország nem tud elszámolni saját Hold-darabkájával.

A törvényi tilalom ellenére van feketepiaca is a Holdnak, és dollármilliókra tehető az „utcai” kőzetárfolyam. Hogy valódi-e az „anyag”, azt a NASA különleges laboratóriumi vizsgálatokkal könnyedén kideríti. Ha a kő tartalmaz armalcolitet – ezt az ásványt a Holdon fedezték fel –, akkor „égből kapott”, azaz valódi. Az armalcolit elnevezés egyébként ARMstrong, ALdrin, COLlins nevek betűiből tevődik össze, a három űrhajóséból, akik először jártak – 1969-ben – a Holdon.

Címkék: feketepiac, Hold, kőzet, nasa

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 01. 16:30, csütörtök | Belföld

Két kilométeren belül kétszer is bemérték

A szolnoki rendőrök összehangolt sebességmérést hajtottak végre a 4. számú főút Szolnokot elkerülő szakaszán szeptember 29-én, amelyben álló helyzetű és menetközben történő sebességmérést kombináltan végeztek.

2020. Október 01. 14:08, csütörtök | Belföld

395 900 forint volt a bruttó átlagkereset január-júliusban

Júliusban a bruttó átlagkereset 401 ezer 800 forint volt, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 10,9 százalékos emelkedéssel 413 ezer 360 forintra nőtt.

2020. Október 01. 11:54, csütörtök | Belföld

Egy hónappal meghosszabbodott a határzár

További egy hónappal meghosszabbította a határzárat a kormány október 1-jétől - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

2020. Október 01. 11:02, csütörtök | Belföld

Idén is lesz Szaunázók hétvégéje

A Magyar Fürdőszövetség idén is megszervezi a Szaunázók hétvégéjét: október 2-4. között tematikus szauna programokkal várják az érdeklődőket az ország fürdői - közölte a fürdőszövetség az MTI-vel.