Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Április 07. 14:05, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Elszabadultak az indulatok Athénban

Elszabadultak az indulatok Athénban

Nyugdíjalapjuk megcsapolása miatt tüntető dokkmunkások és teherautó-sofőrök csaptak össze a rendőrökkel Athénban pénteken.

A narancssárga láthatósági mellényt viselő több száz feldühödött munkás a görög központi bank épülete előtt demonstrált, amiért a kormány által Görögország magánhitelezőivel kötött adósságcsere-megállapodás miatt elvesztették a pénzintézet által kezelt nyugdíj-megtakarításaik jelentős részét.

A márciusi kötvénycsere során 100 milliárd euróval csökkentették Görögország adósságát, amely alapfeltétele volt annak, hogy a bajba jutott dél-európai ország megkapja az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól második, 130 milliárd eurós mentőcsomagját.

A munkások eleinte békésen, fekete zászlókat lengetve és dudálva tüntettek, később azonban elszabadultak az indulatok, s műanyag palackokkal dobálták meg a bank épületét, majd fabotokkal támadtak rá a kivezényelt rohamrendőrökre – írta a The Telegraph brit lap internetes oldalán. A rendőrség könnygázt és gumibotokat vetett be a tüntetők feloszlatására, az összecsapást követően egy embert kórházba kellett szállítani.

Pénteken több tucat görög újságíró, fotóriporter és érdekvédelmi szervezetek képviselői tüntettek Athénban pénteken a rendőri önkény ellen.

A görög fővárosban sorozatosak a takarékossági intézkedések elleni megmozdulások. Legutóbb szerdán volt tömegtüntetés Athénban, akkor kétezren demonstráltak a parlament közelében lévő Szintagma téren, miután egy nyugdíjas öngyilkosságot követett el a megszorítások miatt.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.