Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Július 22. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Elméletben segítőkészek a magyar autósok - főleg, ha nő kerül bajba

Elméletben segítőkészek a magyar autósok - főleg, ha nő kerül bajba

A magyar autósok több mint fele elméletileg megállna segíteni kereket cserélni egy ismeretlen nőnek, a gyakorlatban azonban legfeljebb öt százalékuk tett így a Goodyear felmérése szerint.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében az abroncsgyártó cég ismertette: felmérésében arra kereste a választ, hogy mennyire segítőkészek az autósok Magyarországon. A telefonos megkérdezéskor a válaszadók 55 százaléka azt állította, hogy megállna segíteni kereket cserélni egy nőnek; 40,8 százalékuk pedig azt felelte, hogy talán segítene. Azok, akik nemleges választ adtak, attól tartottak a leginkább, hogy bűncselekmény áldozatai lesznek.

A segítőkészséget a cég "éles helyzetben" is tesztelte: Budapesten, Győrben és Debrecenben, a délutáni csúcsforgalomban egy nő igyekezett kereket cserélni az országút szélén, két órán keresztül egyedül próbálkozva, két órán át pedig stoppal segítséget kérve autóstársaitól. Az utóbbi esetben mindhárom helyszínen kevesebb idő kellett ahhoz, hogy segítséget kapjon, és sokkal többen is álltak meg segíteni - ismertették a közleményben.

Felmérés: elméletben segítőkészebbek a magyar autósok, mint a gyakorlatban

Az eredmények szerint a győriek bizonyultak a legkészségesebbeknek: itt 38-an álltak meg abban az órában, amikor segítséget kért az ismeretlen, Debrecenben 27-en, Budapesten pedig 21-en. Mivel ez az összes elhaladt autós 4,2, 1,9, illetve 0,9 százalékát tette ki, egyértelmű, hogy az elméleti rendelkezésre állás jelentősen magasabb a valós segítségnyújtási szándéknál - szögezték le.

Az elemzés szerint az is megfigyelhető volt, hogy amikor az autóstárs nem kért aktívan segítséget, akkor inkább busz- és teherautósofőrök, furgonvezetők, szállítók, kamionosok siettek a segítségére. Amikor azonban kitette a kezét, a személyautósok aránya volt nagyobb. Volt, aki motorral, kerékpárral, vagy gyalog is segíteni akart, és olyan is, aki visszafordult az úton, hogy kereket cserélhessen; többségük 20 és 45 év közötti férfi volt.

A közleményben megjegyezték: a telefonos kutatás szerint a megkérdezett nők 36,5 százaléka nem tudna egyedül kereket cserélni, ellenben a férfi válaszadók mindegyike azt állította, hogy egymaga meg tudná oldani a problémát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára