Városlista
2021. január 17, vasárnap - Antal

Hírek

2018. Július 06. 19:28, péntek | Bulvár
Forrás: mti

Ellopták a dél-amerikai indiánok ősi nyílmérgét egy holland múzeumból

Ellopták a dél-amerikai indiánok ősi nyílmérgét egy holland múzeumból

Nagy erőkkel keresi a holland rendőrség azokat a tolvajokat, akik Leiden város múzeumából elloptak egy széfet, amely dél-amerikai indiánok által vadászathoz használt ősi nyílmérget rejtett.

A tolvajok a leideni Rijksmuseum Boerhaave, a holland nemzeti tudományos és orvostudományi múzeum melléképületébe törtek be szerdára virradóra és ellopták a hűtőszekrény nagyságú, szabadon álló széfet, amelyben az ősi nyílmérget üvegcsében őrizték.

"Ezt a curarénak nevezett nyílmérget Dél-Amerikában használják állatok megölésére. Egy gyűjtemény részeként ajánlották fel nekünk nemrég, de úgy döntöttünk, hogy nem akarjuk a gyűjteményünkben látni. Ezért zártuk be a széfbe, biztonságosan meg akartuk semmisíteni" - mondta Amito Haarhuis, a múzeum igazgatója.

A méreg már eléggé kiszáradt, olyan mint "egy kicsiny barna kockacukor", amelyet egy vörös felirattal ellátott ősi üvegcsében tároltak, a feliraton a curare szó olvasható.

A lakossághoz intézett felhívásában a rendőrség azt írta, hogy "nagyon mérgező anyagról van szó, amely halált okozhat", és felszólítottak arra, hogy ha valaki megtalálja, ne érjen hozzá, hanem értesítse őket.

Haarhuis elmondta, semmi nyom nem utal arra, ki vihette el a széfet, amelyben a méreg mellett csekély készpénz is volt.

Címkék: holland, lopás, méreg, nyíl

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 16. 18:06, szombat | Bulvár

Húszéves a Wikipédia, a világ hetedik leglátogatottabb honlapja

Megalakulásának 20. évfordulóját ünnepli pénteken a mindenki által szabadon szerkeszthető online világenciklopédia, a Wikipédia, a világ hetedik leglátogatottabb honlapja.

2021. Január 16. 17:02, szombat | Bulvár

A hermelin lett az év emlőse

A hermelint választotta 2021-ben az év emlősének a Vadonleső program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

2021. Január 16. 08:48, szombat | Bulvár

Emma Thompson is szerepel a Netflixnél készülő musicalben

Az Oscar-díjas Emma Thompson és Alisha Weir is szerepel a Roald Dahl Matilda, a kiskorú boszorkány című regénye nyomán a Netflix számára készülő musicalfilmben.

2021. Január 15. 13:00, péntek | Bulvár

Új közép-európai erősember szervezet indult

A profik amatőröknek is népszerűsítik a sportágat