Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 20. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Ellenzéki egyeztetés - Gyökeres adó- és gazdaságpolitikai fordulat szükségességéről állapodtak meg

Ellenzéki egyeztetés - Gyökeres adó- és gazdaságpolitikai fordulat szükségességéről állapodtak meg

Gyökeres adó- és gazdaságpolitikai fordulat szükségességéről állapodtak meg az ellenzéki egyeztetésen részt vevő szervezetek. A két hónapja kezdődött gazdasági tárgyú megbeszélések egy zárónyilatkozat elfogadásával értek véget kedden.

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt véleménye szerint az Orbán-kormány politikája csődtömeget eredményezett: a képzett munkaerő és a tőke menekül az országból, a gazdaság stagnál, leszakad a régió országaitól, a beruházások visszaesnek, az emberek nem tudnak megélni, a kisvállalkozások szenvednek, miközben egy szűk hatalmi elit "mesés vagyont halmoz fel".
Az MTI-hez eljuttatott közleményük Magyarország elvesztett egy évtizedet, és ahhoz, hogy ne veszítsen el még egyet, a 2014-ben megalakuló kormánynak alapvető gazdasági fordulatot kell végrehajtania.
Ennek alapelvei között rögzítették a jogállam "helyreállítását", mert enélkül nincs beruházás, a vállalkozások működési kockázatai elviselhetetlenek. A gazdaságpolitikát értéktermelő beruházásokra és a foglalkoztatás növelésére építenék a baloldali pártok, a legfontosabb feladatnak pedig a hitelesség, a befektetői bizalom helyreállítását tartják.
Felelős költségvetési és pénzügyi politikával az államadósság és az infláció fenntartható csökkentésére kell törekedni; kiemelt cél az euróövezethez való csatlakozás feltételeinek fokozatos megteremtése - áll a záródokumentumban.
A megállapodás gyökeres adópolitikai változást tart szükségesnek: az egykulcsos helyett progresszív személyi jövedelemadó bevezetését úgy, hogy a kiskeresetűek nettó jövedelme érezhetően emelkedjen, a legmagasabb jövedelműek terhei pedig csak elviselhető mértékben növekedjenek.
A baloldali pártok a vállalkozások egyes csoportjaira kivetett különadókat az érintettekkel kötött, kölcsönös vállalásokat tartalmazó megállapodások alapján, rögzített menetrend szerint, fokozatosan vezetnék ki, illetve csökkentenék az Európában megszokott szintre.
Sürgetik emellett a bankrendszer normális működéséhez szükséges feltételek megteremtését a hitelezés beindítása érdekében, valamint a kis és közepes vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését is.
A baloldali ellenzék gazdaságpolitikai egyeztetéssorozata január 8-án kezdődött, az MSZP delegációját Kákosy Csaba korábbi gazdasági miniszter vezette, a DK küldöttségét pedig Bauer Tamás alelnök, illetve Varju László pártigazgató. A szocialisták által 19 témában kezdeményezett egyeztetések egy része - például a közjogi tárgyú megbeszélés - már lezárult, más témákban viszont még folytatódnak a tárgyalások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.