Városlista
2021. március 9, kedd - Franciska

Hírek

2011. Augusztus 20. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Elkészültek az első agyat utánzó chipek

Elkészültek az első agyat utánzó chipek

Az IBM tudósai fejlesztették ki azt a mikroprocesszort, amely az eddigi legjobb kísérlet arra, hogy mesterségesen utánozzák az emberi agy felépítését és működését.

A szakértők szerint a chipek működése annyira összehangolt, hogy a szerkezet akár képes lehet arra is, hogy folyamatosan tanuljon és fejlődjön.

A tudósok elmondása szerint a rendszer éppen úgy működik, mint az agy: amikor új információval találkozik, újrarendezi az összes információs kapcsolatát, hasonlóan ahhoz, ahogyan a biológiai szinapszisok működnek. Ez pedig azt jelenti, hogy a mikroprocesszor arra is képes lehet, hogy tanuljon - írja a BBC.

Dharmendra Modha, a projekt vezetője elmondta: hosszú távú céljuk az, hogy a szerkezet reprodukálni tudja azokat a folyamatokat, amelyek az emberi agyban mennek végbe olyankor, amikor az emberek éreznek, érzékelnek, és új dolgokat fedeznek fel.

Néhány bizakodó szakember máris abban reménykedik, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a rendszer egyszer eléri azt a fordulópontot, amikor a gépi tudat létrehozása lehetséges lesz. Mások ugyanakkor sokkal óvatosabbak: véleményük szerint a megismerés és a tanulás sokkal összetettebb folyamat, mint amit számításokkal szimulálni lehetne.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 08. 18:20, hétfő | Belföld

Varga Csaba a Mount Everest meghódítására indul

Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó április 7-én indul Nepálba, hogy a Tisztán Magyar Everest Expedícióban első magyarként megkísérelje pótlólagos oxigén nélkül,

2021. Március 08. 17:19, hétfő | Belföld

Továbbra is Budapesten a legolcsóbb a lakossági földgáz 29 európai főváros közül

Továbbra is Budapesten a legolcsóbb a lakossági földgáz 29 európai főváros közül, az áramért pedig csak Belgrádban fizetnek kevesebbet a fogyasztók

2021. Március 08. 17:17, hétfő | Belföld

Ferenc pápa idén Magyarországra látogat

Ferenc pápa Magyarországra látogat és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-ei záró szentmiséjén - közölte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn az MTI-vel.

2021. Március 08. 16:18, hétfő | Belföld

NAK: elkerülhetetlen a hús- és tejtermékek drágulása

Az emelkedő önköltség miatt az állattartók elkerülhetetlennek látják a hús- és tejtermékek drágulását - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel hétfőn.