Városlista
2022. október 1, szombat - Malvin

Hírek

2012. Február 13. 07:57, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Elképesztő videófelvételt mutattak be - VIDEÓ

Elképesztő videófelvételt mutattak be - VIDEÓ

Szokatlan módon képes kiszabadulni a homok fogságából a korallok egy csoportja: felfújják, majd újra leeresztik magukat, ahogy arról egy videofelvétel tanúskodik.

Eddig is ismert volt, hogy a hamis korallok (Corallimorpharia) képesek kiszabadulni a homokos tengerfenék fogságából, csak rejtély volt, hogyan teszik ezt. Pim Bongaerts, a Queensland Egyetem kutatója most az úgynevezett timelapse technika segítségével derített fényt a titokra. A Coral Reef című szaklapban közölt kutatást a BBC online hírszolgálata ismertette.

A homok folyamatosan mozog a tengerfenéken, így a koralloknak meg kell akadályozniuk, hogy az betemesse őket. Bongaerts laboratóriumi akváriumokba helyezett néhány hamis korallt, és betemette őket üledékkel. Ezt követően húsz órán át tíz másodpercenként lefényképezte őket, ezekből a képkockákból állt össze a videofelvétel.

Az ismertebb kőkoralloktól eltérően a hamis korallok nem rendelkeznek meszes vázzal. Sokuk a homokos tengerfenék lakója, és különös életstílust fejlesztett ki. Míg a legtöbb korall a korallzátonyt alkotó meszes aljzathoz rögzül, a gombakorallok képesek mozogni, és jobb élőhelyekre vándorolni. A mozgáshoz egyes testrészeiket felfújják, majd leeresztik. Ezen felül, mint azt a videofelvétel tanúsítja, hasonló technikával szabadulnak ki a homok fogságából is. Ritmikus pulzálással fújják fel, majd eresztik le egész testüket, így néhány óra alatt lerázzák magukról az üledéket – magyarázta Bongaerts.

Címkék: homok, korall, tenger

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 01. 06:00, szombat | Belföld

Mintegy 17 ezren kapcsolódtak ki ősszel a zánkai Erzsébet-táborban

Háromnapos, kétéjszakás turnusokban összesen mintegy 17 ezer gyermeket fogadott az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a zánkai Erzsébet-táborban szeptember 5. és 30. között

2022. Szeptember 30. 18:56, péntek | Belföld

Baleset miatt lezárták az M5-öst Pusztavacsnál Szeged felé

Baleset miatt lezárták az M5-ös autópályát Pusztavacsnál Szeged felé, a járműveket az 5-ös főútra terelik, emiatt több kilométeres torlódás alakult ki - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján péntek délután.

2022. Szeptember 30. 13:29, péntek | Belföld

KSH: augusztusban 43,4 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak

Augusztusban a belföldi értékesítés árai 66,6, az exportértékesítésé 31,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban.