Városlista
2021. szeptember 25, szombat - Eufrozina

Hírek

2012. Február 13. 07:57, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Elképesztő videófelvételt mutattak be - VIDEÓ

Elképesztő videófelvételt mutattak be - VIDEÓ

Szokatlan módon képes kiszabadulni a homok fogságából a korallok egy csoportja: felfújják, majd újra leeresztik magukat, ahogy arról egy videofelvétel tanúskodik.

Eddig is ismert volt, hogy a hamis korallok (Corallimorpharia) képesek kiszabadulni a homokos tengerfenék fogságából, csak rejtély volt, hogyan teszik ezt. Pim Bongaerts, a Queensland Egyetem kutatója most az úgynevezett timelapse technika segítségével derített fényt a titokra. A Coral Reef című szaklapban közölt kutatást a BBC online hírszolgálata ismertette.

A homok folyamatosan mozog a tengerfenéken, így a koralloknak meg kell akadályozniuk, hogy az betemesse őket. Bongaerts laboratóriumi akváriumokba helyezett néhány hamis korallt, és betemette őket üledékkel. Ezt követően húsz órán át tíz másodpercenként lefényképezte őket, ezekből a képkockákból állt össze a videofelvétel.

Az ismertebb kőkoralloktól eltérően a hamis korallok nem rendelkeznek meszes vázzal. Sokuk a homokos tengerfenék lakója, és különös életstílust fejlesztett ki. Míg a legtöbb korall a korallzátonyt alkotó meszes aljzathoz rögzül, a gombakorallok képesek mozogni, és jobb élőhelyekre vándorolni. A mozgáshoz egyes testrészeiket felfújják, majd leeresztik. Ezen felül, mint azt a videofelvétel tanúsítja, hasonló technikával szabadulnak ki a homok fogságából is. Ritmikus pulzálással fújják fel, majd eresztik le egész testüket, így néhány óra alatt lerázzák magukról az üledéket – magyarázta Bongaerts.

Címkék: homok, korall, tenger

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 25. 15:07, szombat | Belföld

Dolgoznak a Mátrai Erőmű gáztüzelésre történő átállításának tervein

A kormányzat jelenleg is dolgozik a Mátrai Erőmű gáztüzelésre történő átállításának tervein

2021. Szeptember 25. 13:04, szombat | Belföld

Kutyakennelben főzte a kábítószert - VIDEÓVAL

Kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt büntetőeljárást folytat T. Gáborral szemben a rendőrség.

2021. Szeptember 25. 12:08, szombat | Belföld

Karikó Katalin újabb díjat kap

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az idei klinikai fejlesztésekért odaítélt Lasker-díjat - jelentette be pénteken New York-i székhelyű Albert és Mary Lasker Alapítvány.

2021. Szeptember 25. 10:51, szombat | Belföld

Nagyon alacsony a Duna vízállása, pótolni kell a vizet

Újra nagyon alacsony a Duna vízállása, el kell indítani a szivattyús vízpótlást a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.