Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. November 17. 07:35, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Elkapták az egyik legveszélyesebb bűnbanda több mint 200 tagját Amerikában

Elkapták az egyik legveszélyesebb bűnbanda több mint 200 tagját Amerikában

Az egyik legveszélyesebb nemzetközi bűnbanda több mint 200 tagját tartóztatták le csütörtökön az Egyesült Államok több államában.

A Mara Salvatrucha, vagy közismertebb nevén az MS-13 bűnbanda az 1980-as években Los Angelesben alakult, közép-amerikai, elsősorban El Salvadorból származó bűnözők hozták létre. A bűnszervezet az 1990-es évekre már behálózta az Egyesült Államokat, Kanadát, Mexikót és Közép-Amerikát is, és becslések szerint mostanra akár 70 ezer tagja is lehet.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Bevándorlási és Vámhatóság (ICE) csütörtök esti bejelentése szerint október 8-tól november 13-ig több amerikai városban tartottak razziát, amelynek során 214 ember tartóztattak le: 16 amerikai és 198 külföldi állampolgárt. A külföldiek közül mindössze öten tartózkodtak jogszerűen az Egyesült Államokban, több mint 60 bűnöző pedig kíséret nélküli kiskorúként érkezett az országba.

Tom Homan, az ICE helyettes igazgatója újságíróknak kijelentette: "még nem fejeztük be a munkát, s addig nem is tekintjük befejezettnek, amíg teljesen fel nem számoljuk ezt a szervezetet". Homan emlékeztetett arra is, hogy Donald Trump elnök elsődleges fontosságúnak nevezte az MS-13 felszámolását. Az ICE támogatja ezt a célkitűzést - tette hozzá Homan.
Donald Trump júliusban látogatást tett egy New York-i rendőrképző főiskolán ahol beszédében külön kitért az MS-13 jelentette veszélyekre. "Felszámoljuk ezt a becstelen bűnözői kartellt" - fogalmazott. A mostani razzia néhány hónap leforgása alatt a második volt.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy az MS-13-nak 40 szövetségi államban mintegy 10 ezer tagja van, és ma az Egyesült Államokban ez az egyik legveszélyesebb bűnszövetkezet.

Az MS-13 bűnlajtsromán kábítószer-, fegyver- és emberkereskedelem, rablások, zsarolások és gyilkosságok szerepelnek. Amerikai sajtójelentések szerint a bandatagok különösen kegyetlenek: nem agyonlövik az áldozataikat, hanem elvágják a torkukat és hagyják, hogy kínhalált haljanak. Rendkívül nagy számban vannak jelen Kalifornia nagyvárosaiban, a texasi Houstonban, Washington DC-ben, New Jersey államban és Bostonban. A tagok testét és gyakran arcát is bandatetoválások borítják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.