Hírek
2013. Augusztus 26. 05:00, hétfő |
Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Élelmiszerbiztonság: a farmtól az asztalig
A 2008-as ágazati törvény egy keret jogszabályba öntötte, hogy milyen intézkedéseket kell megtenni ahhoz, hogy a termőföldtől az asztalig követve az élelmiszerek útját az asztalokra jó minőségű, higiénikus táplálékok kerüljenek. A 2013-2022-re meghirdetett élelmiszerlánc biztonsági stratégiai program egy még magasabb szintű ellenőrzést ír elő - ismertette a Rádió Orient műsorában Dr. Boncz Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője.
Az igazgatóság feladata viszonylag összetett, hiszen a farmokon tartott állatok egészségének ellenőrzésétől kezdve a kész ételek és vendéglátóegységek ellenőrzéséig végzik tevékenységüket. Ezt az összetett feladatkört a 2008-as ágazati törvény foglalta össze, öntötte egy keretjogszabályba. A kör még tovább bővült a tenyésztési feladatok hatósági ellenőrzésével. Az osztályok együttműködése jó, az értekezleteken túl rendszeres napi kapcsolatban vannak. A munkát többségében hatósági állatorvosok látják el, de közegészségügyi szakember, élelmiszermérnök, agrármérnök és szaksegédek is dolgoznak az igazgatóságon.
A hatósági állatorvosok munkáját nagyban segítik a jogosult állatorvosok, akik feladataik tekintetében az általános állatorvos és a hatósági állatorvos közti hatósági szinten helyezkednek el. Elvégzik a farmon a vizsgálatokat, vért vesznek az állatoktól, és a hatósági állatorvos a vizsgálati eredmények után eldönti a további teendőket. Általános és hatósági állatorvosból is hiány van Zalában, mert aki erre a pályára megy, az inkább gyógyítani szeretne. Emiatt kevesen akarnak a hatósági oldalon dolgozni, pedig fontos a járványmentes környezet megőrzése, ami a hivatal munkája - hangsúlyozta Dr. Boncz Attila.
Az egészséges élelmiszerekhez fontos a járványmentes környezet, ehhez országos program alapján járványügyi monitoring programokat működtetnek. Zalában jelenleg nincs járványvizsgálat terén intézendő dolguk, biztonságosan lehet élő állatot ki-és beszállítani. A sertésállomány éves ellenőrzése lassan befejeződik, a szarvasmarha állomány ellenőrzés pedig folyamatban van a járványok, fertőzések megelőzése érdekében. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal év elején közzéteszi, hogy az állományokban hány állatot kell évente vizsgálni, valamint a megyei végrehajtást is ők szervezik, ellenőrzik - mondta a Zalai Igazgatóság vezetője.
Horvátország uniós csatlakozásával megszűnt Letenyén az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzés, ahol előtte szigorúan ellenőrizték azt, hogy mi kerül be az Unió területére. Most az itteni határon megszűnt a kontroll, de a térségben fokozottabb mélységi ellenőrzések zajlanak. Ferihegyen, például továbbra is működik az állategészségügyi ellenőrzés.
Ha valamely állattartó telepen vagy vágóhídon betegség gyanúja merül fel, akkor a tulajdonosnak bejelentési kötelezettsége van a szolgáltató, illetve a hatósági állatorvos felé, aki ezt követően szolgálati úton tovább jelenti az esetet az élelmiszerlánc felügyeleti hatóságnak.. Ez utóbbi intézkedik és továbbküldi a vizsgálati anyagot, valamint zárlatot rendel el az állatállománynál. Ha nem fertőző, bejentési kötelezettség alá tartozó a betegség, akkor feloldják a zárlatot, ha pedig igazolódik a fertőzés, akkor az előírások szerint vagy gyógykezelik vagy felszámolják az állományt és fertőtlenítenek. „A legfontosabb, hogy a kórokozótól meg kell szabadulni” - mutatott rá a szakember.
Minden élő állat szállítmány, ami kimegy vagy bejön az országba, hatósági állatorvosi ellenőrzésen esik át. A távolabbról, harmadik országból érkezőnél még fokozottabb az ellenőrzés. A Kínában megjelenő H7N9 madárinfluenza oka valószínűleg az emberközelibb tartási technológia, az éghajlat és a nagyobb állatsűrűség. Az igazgatóság ezt a vírust fokozott figyelemmel kíséri - hangsúlyozta Dr. Boncz Attila.
A kész élelmiszerek ellenőrzése is része a monitoring programnak. Főhatósági utasítás alapján megkapják a megyei programot, melynek részeként élelmiszer mérnök kollégák és hatósági állatorvosok széles körűen, forgalmazásból, előállításból vesznek le mintát, amit aztán vizsgálnak, értékelnek. A 2013-2022-re meghirdetett élelmiszerlánc biztonsági stratégiai program egy még magasabb szintű ellenőrzést ír elő.
Leggyakoribb élelmiszer eredetű megbetegedés a szalmonella. Ilyen esetben 2-3 órán belül az ételből vett mintának a laborban kell lennie. Sokszor azonban a calicivírus áll a rosszullét hátterében. Nyáron fontos az ételek biztonságos hűtése: ez otthon saját felelősség, a hivatal ellenőrzése csak a közfogyasztásra korlátozódik. A vendéglátóhelyeken rendszeresen és bejelentés alapján is ellenőriznek. Az élelmiszerért a tulajdonos a felelős, a hatóság csak ellenőriz- zárta a beszélgetést Dr. Boncz Attila.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld
EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek
Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.
2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld
NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését
A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.
2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld
Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt
Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.
2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld
Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány
Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal