Városlista
2022. május 19, csütörtök - Ivó, Milán

Hírek

2015. Március 23. 12:42, hétfő | Belföld
Forrás: Könyvkultúra Magazin/László T. András

El nem feledett arisztokrata

El nem feledett arisztokrata

Batthyány Gyulának, a huszadik századi magyar festészet talán méltatlanul elfelejtett alkotójának életét és művészetét összegző kötet jelent meg.

A feledés homálya
Molnos Péter művészettörténész Képek egy eltűnt világból című könyvében a festő egyéni sorsa és a drámai eseményekben gazdag huszadik századi magyar történelem keveredik csaknem százötven színes reprodukció és több mint kétszáz korabeli dokumentumfotó kíséretében.

Batthyány Gyula az egyik legelőkelőbb magyar arisztokrata családból származott, a kommunizmus idején börtönbe került, míg művészete a feledés homályába veszett.
Molnos Péter művészettörténész, a kötet szerzője szerint Batthyány Gyula művészete sok titkot, felfedezésre váró adatot és információt rejt. Nyolc esztendeje már megjelent egy kötet Batthyány művészetéről, az utóbbi időben azonban annyi új információ és lappangó kép került elő, hogy indokolttá vált a mostani kötet megszületése. A könyvben a művészet és élet, a festő izgalmas egyéni sorsa és a drámai eseményekben gazdag huszadik századi magyar történelem keveredik. Egy különleges művész pályája bontakozik ki a könyv lapjain: egy életút, mely Európa egyik legpatinásabb családjából, pazar kastélyok és fényes estélyek világától a kommunista hatalom börtöneibe és a feledés homályába vezetett. Folytatás…

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 19. 17:02, csütörtök | Belföld

Fegyveres bűnözőre csapott le a TEK a fővárosban

Éles lőfegyvereket is lefoglaltak az erzsébetvárosi rendőrök egy VII. kerületi lakásban egy fiatalembertől, aki a gyanú szerint fenyegette és bántalmazta prostituáltként dolgozó volt barátnőjét, keresetét pedig elvette.

2022. Május 19. 16:01, csütörtök | Belföld

Hotelszéfet fosztott ki egy karbantartó Budapesten

Kifosztott egy hotelszéfet egy karbantartó Budapesten, a belvárosi szálloda alkalmazottja a gyanú szerint mintegy 11 millió forint értékű pénzt lopott el egy vendégtől

2022. Május 19. 14:59, csütörtök | Belföld

Bakondi: a migráció továbbra is kihívást jelent

A migráció a következő években is biztonsági kihívást fog jelenteni - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel az M1 csatornán.

2022. Május 19. 12:02, csütörtök | Belföld

Kocsit akart lopni, késelés lett az álvásárlásból

Jármű önkényes elvételének indult, emberölés kísérleteként zárult az a büntetőeljárás, amelyet most fejeztek be a Pest megyei vizsgálók.