Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 25. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyszerűsödnek a gazdával külföldre utazó háziállatokra vonatkozó szabályok

Egyszerűsödnek a gazdával külföldre utazó háziállatokra vonatkozó szabályok

Egyszerűbb lesz magunkkal vinni kutyát, macskát vagy vadászgörényt a külföldi, nem kereskedelmi célú utazásokra, de az állatokra vonatkozó egészségügyi előírások szigorodnak: erről döntött az Európai Parlament.

A külföldi utazás előtt a háziállat gazdájának ellenőriznie kell, hogy érvényes-e még az állat veszettség elleni oltása. A már beoltott, de a betegséggel szemben még nem ellenálló 12-16 hónapos állatok utazását megengedik az EU miniszterei által már informálisan jóváhagyott szabályok.

'Az Unióban 64 millió macska és 66 millió kutya él, és minden negyedik háztartásban tartanak valamilyen háziállatot. A jövőben a gazdáknak sokkal kevesebb adminisztrációval kell megküzdeniük, ha a kedvencükkel külföldre utaznak' - mondta Horst Schnellhardt (néppárti, Németország), a jogszabályért a Parlamentben felelős képviselő. A szabályok másfél év múlva lépnek életbe.

Legfeljebb öt állat

A jelenlegi szabályok szerint az illegális állatkereskedés megakadályozása miatt ötnél több állattal nem léphetünk át a határon. Az új előírások viszont mentesítik a korlátozás alól a tulajdonosokat akkor, ha bizonyítottan versenyre, kiállításra, vagy egyéb sporteseményre viszik magukkal a kutyákat, macskákat, vadászgörényeket.

Azonosító iratok

Az új szabályzás egyértelműsíti az 'állatútlevélre' és a veszettség elleni oltásra vonatkozó előírásokat. Az állat beazonosítására szolgáló iratot az erre feljogosított állatorvosnak kell kiállítania. Az iratnak tartalmaznia kell az állatba beültetett chip kódját, a veszettség elleni oltás részleteit és minden további információt az állat egészségi állapotáról.

2011 júliusa óta kizárólag az elektronikus chip segítségével lehet hivatalosan azonosítani a kutyákat, macskákat és vadászgörényeket (ezek az állatok hordozhatják a veszettség vírust). A korábban készült, az állat bőrén tisztán olvasható tetoválás azonban továbbra is érvényes marad.

Magyarországon 2013-tól minden négy hónaposnál idősebb kutyába kötelező beültetni az azonosító chipet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár