Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2022. December 05. 16:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Egyre többen önkénteskednek Magyarországon

Egyre többen önkénteskednek Magyarországon

A közösségért végzett munka egyre népszerűbb Magyarországon, minden harmadik magyar önkéntesekedett már, ezzel pedig európai viszonylatban élen jár az ország.

Hornung Ágnes a Családbarát Magyarország Központ által alapított Önként jöttem-díj átadóján azt mondta, az ENSZ azért nyilvánította december 5-ét az önkéntesek nemzetközi napjává, hogy felhívja a figyelmet azokra, akik ellenszolgáltatás nélkül segítenek másokon.

Az ENSZ-hez hasonlóan a magyar kormány is erősíteni szeretné ezt a szemléletmódot, és követendő példaként szeretné felmutatni az önkéntességet - emelte ki.

Elmondta azt is, hogy az idén februárban több mint 12 ezer szervezet fogadott önkénteseket, és egy 2018-as kutatás szerint 3,6 millió felnőtt magyar végzett már önkéntes munkát. Minden munka során fontos a megerősítés, hogy helyes az irány, jó az út, hatékonyak az eszközök és nincs ez másként az önkéntes tevékenységgel sem, ezért fontos az Önként jöttem-díj - hangsúlyozta Hornung Ágnes.

Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője arról beszélt, hogy az önkéntesek nem tapsot, elismerést, anyagi ellenszolgáltatást várnak, de fontos az elismerésük és az önkéntes munka népszerűsítése. Az önkéntes munka azért jó, mert egyebek mellett önismeretre tanít, segít megismerni, hogy miben vagyunk jók, megtanulhatunk csapatban dolgozni és fejleszti az empátiát is - sorolta.

Az ügyvezető beszámolt arról, hogy a 2016-ban alapított díjra a lakosság az idén 54 szervezetet jelölt, közülük négyet választott ki a központ. A közönség szavazatai alapján a győztes a Végeken Egészséglélektani Alapítvány lett, amely a koronavírus-járvány alatt lelki elsősegély-vonalat hozott létre pszichológusok és pszichiáterek bevonásával egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint telefonon és online nyújt segítséget tapasztalt védőnőkkel a gyereket nevelő családoknak.

Székely András, a Végeken Egészséglélektani Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a Kopp Mária pszichológus, orvos által 1991-ben alapított szervezet a "végeken élőknek" próbál segítséget nyújtani, azoknak, akik számára a többségnél nehezebben elérhető a segítség.

Hozzájuk bárki fordulhat, akinek segítségre van szüksége, ugyanakkor azt látják, hogy a segítségkérés kultúrája nagyon hiányzik Magyarországon - tette hozzá.

A 2020 elején egészségügyi dolgozóknak indított lelki elsősegély-vonallal kapcsolatban kiemelte, hogy sok, korábban segítő szakmában dolgozó, de akkoriban munkáját elvesztett ember is bekapcsolódott a munkájukba, így a reméltnél is több pozitívuma lett a kezdeményezésnek - mutatott rá.

Fotó: Pixabay

Címkék: önkéntes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni