Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 25. 14:25, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Egyre többen menekülnek meg az amputációtól

Egyre többen menekülnek meg az amputációtól

Drámai mértékben csökkent a cukorbetegség következtében elkerülhetetlen végtag-amputációk száma, valószínűleg a kezelés eredményesebbé válása miatt – derült ki egy amerikai kormányzati felmérésből.

Az Egyesült Államok járványügyi központja (CDC) által végzett kutatás kimutatta, hogy több mint 50 százalékkal kevesebb ilyen beavatkozás történik, mint a kilencvenes évek közepén. Az idősebb cukorbetegek körében ezer főből több mint 11-ről 4-re esett vissza a szám. Más diabéteszvizsgálatok is az elvesztett lábujjak, lábfejek és lábszárak mennyiségének megcsappanását igazolták, ha nem is ilyen nagy mértékben.

„Ami a legfontosabb számomra, az a javulás mértéke” – mondta John Buse, az Észak-karolinai Egyetem diabetológusa, aki nem vett részt a vizsgálatban. Az adatokat a központ kedden hozta nyilvánosságra a Diabetes Care című folyóiratban. A cukorbetegségben minden tíz amerikai állampolgárból egy érintett, az ország hetedik vezető haláloka. A betegség szövődményeként keringési elégtelenség léphet fel a végtagokban, ami idegsejtelhaláshoz is vezet, emiatt az érintett testrészek érzéketlenné válnak, a sérülések rendkívül nehezen gyógyulnak, magas a fertőzésveszély. Ez általában a magasabb életkorú, legalább tíz éve cukorbeteg páciensek körében gyakori.

Noha a cukorbaj az Egyesült Államokban egyre gyakoribbá válik – főként annak a túlsúly miatt kialakuló kettes típusa –, a kutatás a fenti pozitív eredményt igazolta más, szintén félelmetes szövődmények – vakság, veseelégtelenség – tekintetében. Buse megjegyezte: a kilencvenes évek közepén az egyetemi klinika diabéteszközpontjának vezetőjeként minden nap több beteget látott a váróban, akinek hiányzott valamely végtagja, vagy vakvezető kutya segítségével, fehér bottal közlekedett, néhány éve azonban ez már nagyon ritka tapasztalat.

A CDC kutatásához az országos kórházi regisztrációs adatbázis 1988 és 2008 közötti részében a negyven év feletti betegek adatait elemezték. Úgy találták, hogy a cukorbetegek száma ezen idő alatt megháromszorozódott, az amputációk száma mégis folyamatosan csökken 1996 óta. A szakemberek a nem cukorbetegek körében történő végtagvesztések számát rendkívül alacsonynak találták.

Igazán nem világos, hogy mi okozta a csökkenést a diabéteszesek körében – ismerte be a CDC epidemiológusa, Nilka Rios Burrows, a kutatás egyik vezetője. A szakemberek szerint az amputációk elkerüléséért a legtöbbet a szigorúbb orvosi felügyelet, a betegek oktatása és a vércukor szinten tartásának ingyenessé válása, valamint a speciális cipők és más egészségügyi eszközök megjelenése tette. Burrows úgy véli, hogy mindezek mellett még sokat nyomhat a latban a betegség egyre korábbi felismerése és a kezelés korai megkezdése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára