Városlista
2019. december 10, kedd - Judit

Hírek

2015. Július 29. 07:12, szerda | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Egyre több német csatlakozik az Iszlám Államhoz

Egyre több német csatlakozik az Iszlám Államhoz

Egyre több német állampolgár csatlakozik az Iszlám Államhoz vagy más dzsihadista terrorszervezethez, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal szerint.

Egyre több német állampolgár csatlakozik az Iszlám Államhoz vagy más dzsihadista terrorszervezethez, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) kedden megjelent becslése szerint 720-nál is nagyobb lehet az úgynevezett terrorturisták száma. Németországból érkezhetett az az öngyilkos merénylő is, aki a napokban támadást hajtott végre egy luxusszálloda ellen a szomáliai Mogadishuban.

Az Iszlám Állam (IÁ) "az idén nyáron is veszélyesen csábító cél fiatal németországi iszlamisták számára" - mondta a Spiegel Online hírportálnak Hans-Georg Maaßen, a belső elhárításért felelős BfV elnöke, rámutatva, hogy a dzsihadistákhoz csatlakozó fiatalok közül "sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy ágyútölteléknek használják őket". A hírszerző szolgálatok már több mint 20 öngyilkos merénylőről tudnak, akiket Németországban toboroztak - tette hozzá.

A német belső elhárítás az idén tavasszal még 680 körülire becsülte a terrorturisták számát. Időközben már 720-nál is többen lehetnek, túlnyomórészt 30 évesnél fiatalabb férfiak. A nők aránya 20 százalék lehet. Egyharmaduk már visszatért Németországba, nagyjából százan pedig meghaltak a szíriai polgárháborúban vagy az iraki felkelésben.

Az IÁ mellett más szélsőséges iszlamista szervezetek befolyása is kiterjed Németországra. Ezt mutatja, hogy hírportálok keddi jelentései szerint biztonsági források megerősítették a Die Welt című lap értesülését, amely szerint egy Németországban radikalizálódott férfi követte el vasárnap Mogadishuban a polgárháború sújtotta Szomália fővárosában az egyik legbiztonságosabb épületnek tartott Dzsazíra luxusszálloda elleni öngyilkos merényletet, amelyben 15 ember meghalt.

A merénylő Abdirazak Bouh, egy 1985-ben született líbiai-szomáliai kettős állampolgár, aki egy ideig Bonnban élt. Ott kapcsolatba került a szélsőséges iszlamizmus legerősebb németországi irányzatával, a szalafizmussal és csatlakozott az al-Kaida szövetségesének számító as-Shabab terrorszervezethez, amely az Afrika szarvaként is emlegetett északkelet-afrikai régióban tevékenykedik.

A merénylőt Bonnban az a csoport hálózta be, amelyet a belső elhárítás a "német as-Shabab" néven tartott számon. A csoport számos tagja utazott Szíriába vagy Szomáliába, hogy terrorcselekményekben vegyen részt. Tavaly a csoport öt visszatért tagját bíróság elé állították Németországban.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 10. 05:00, kedd | Külföld

Ferenc pápa ellátogatott a betlehem-kiállításra, amelynek Magyarország a díszvendége

Ferenc pápa váratlanul felkereste hétfő délután a vatikáni betlehem-kiállítást, amelynek az idén Magyarország a díszvendége.

2019. December 09. 16:06, hétfő | Külföld

Hatástalanítás közben felrobbant egy földbe rejtett pokolgép Törökországban, áldozatok

Hatástalanítás közben felrobbant hétfőn egy házilag készített, földbe rejtett pokolgép a főként kurdok lakta, délkelet-törökországi Sirnak tartomány Idil körzetében, Sariköy falu külterületén,

2019. December 09. 14:04, hétfő | Külföld

Nevet kaptak a berlini óriáspandabocsok

Meng Hsziangnak és Meng Jüannak nevezték el berlini állatkertben született óriáspandabocsokat - jelentette be hétfőn az intézmény.

2019. December 09. 11:54, hétfő | Külföld

Robbantással fenyegettek meg közintézményeket Oroszország-szerte

Bombafenyegetést kapott e-mailen számos közintézmény Oroszország-szerte, a fenyegetett objektumok között van a szentpétervári Ermitázs és a pulkovói repülőtér is.