Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2015. Július 29. 07:12, szerda | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Egyre több német csatlakozik az Iszlám Államhoz

Egyre több német csatlakozik az Iszlám Államhoz

Egyre több német állampolgár csatlakozik az Iszlám Államhoz vagy más dzsihadista terrorszervezethez, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal szerint.

Egyre több német állampolgár csatlakozik az Iszlám Államhoz vagy más dzsihadista terrorszervezethez, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) kedden megjelent becslése szerint 720-nál is nagyobb lehet az úgynevezett terrorturisták száma. Németországból érkezhetett az az öngyilkos merénylő is, aki a napokban támadást hajtott végre egy luxusszálloda ellen a szomáliai Mogadishuban.

Az Iszlám Állam (IÁ) "az idén nyáron is veszélyesen csábító cél fiatal németországi iszlamisták számára" - mondta a Spiegel Online hírportálnak Hans-Georg Maaßen, a belső elhárításért felelős BfV elnöke, rámutatva, hogy a dzsihadistákhoz csatlakozó fiatalok közül "sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy ágyútölteléknek használják őket". A hírszerző szolgálatok már több mint 20 öngyilkos merénylőről tudnak, akiket Németországban toboroztak - tette hozzá.

A német belső elhárítás az idén tavasszal még 680 körülire becsülte a terrorturisták számát. Időközben már 720-nál is többen lehetnek, túlnyomórészt 30 évesnél fiatalabb férfiak. A nők aránya 20 százalék lehet. Egyharmaduk már visszatért Németországba, nagyjából százan pedig meghaltak a szíriai polgárháborúban vagy az iraki felkelésben.

Az IÁ mellett más szélsőséges iszlamista szervezetek befolyása is kiterjed Németországra. Ezt mutatja, hogy hírportálok keddi jelentései szerint biztonsági források megerősítették a Die Welt című lap értesülését, amely szerint egy Németországban radikalizálódott férfi követte el vasárnap Mogadishuban a polgárháború sújtotta Szomália fővárosában az egyik legbiztonságosabb épületnek tartott Dzsazíra luxusszálloda elleni öngyilkos merényletet, amelyben 15 ember meghalt.

A merénylő Abdirazak Bouh, egy 1985-ben született líbiai-szomáliai kettős állampolgár, aki egy ideig Bonnban élt. Ott kapcsolatba került a szélsőséges iszlamizmus legerősebb németországi irányzatával, a szalafizmussal és csatlakozott az al-Kaida szövetségesének számító as-Shabab terrorszervezethez, amely az Afrika szarvaként is emlegetett északkelet-afrikai régióban tevékenykedik.

A merénylőt Bonnban az a csoport hálózta be, amelyet a belső elhárítás a "német as-Shabab" néven tartott számon. A csoport számos tagja utazott Szíriába vagy Szomáliába, hogy terrorcselekményekben vegyen részt. Tavaly a csoport öt visszatért tagját bíróság elé állították Németországban.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 10:18, kedd | Külföld

A világban már több mint 13 millióan megfertőződtek a koronavírussal

A világon 13 070 590 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 572 428, a gyógyultaké pedig 7 228 660 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem keddi adatai szerint.

2020. Július 14. 05:00, kedd | Külföld

Az FSZB ismertette a vádat a hazaárulással gyanúsított volt orosz újságíróval

Hivatalosan is ismertette a vádat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Ivan Szafronov volt újságíróval, a Roszkoszmosz űrkutatási vállalat sajtótanácsadójával hétfőn Moszkvában.

2020. Július 13. 18:04, hétfő | Külföld

Moszkvában megszűnt a kötelező utcai maszkviselet

A koronavírus-helyzetben bekövetkezett pozitív változások nyomán az orosz főváros hétfőtől megszűntette az utcai maszkviselési kötelezettséget, amely azonban a zárt közösségi terek esetében továbbra is érvényben marad.

2020. Július 13. 12:58, hétfő | Külföld

Szándékosan idézte elő a sofőr a délnyugat-kínai busz-szerencsétlenséget

Az őt ért sérelmek miatt szándékosan hajtott bele egy tóba a buszsofőr múlt kedden a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban, tettével 21 ember halálát okozva