Városlista
2021. március 7, vasárnap - Tamás

Hírek

2015. Szeptember 23. 12:04, szerda | Belföld
Forrás: Lenger Varga Péter - fotó: police.hu

Egyre több a fix sebességellenőrző

Egyre több a fix sebességellenőrző

Folyamatosan végzi a rendőrség a fix sebességellenőrzők telepítését az országban, így hamarosan a közlekedők már úton-útfélen találkozhatnak ilyen berendezéssel.

A rendőrség szerint még azonban „csak” a sebességet mérik, az egyéb szabálysértéseket csak tesztelést követően figyelik a kamerák.

Országszerte egyre több helyen találkozhatunk kihelyezett új típusú, fix sebességellenőrzőkkel, folyamatosan végzi ugyanis a rendőrség a berendezések telepítését. Az információ az Országos Rendőr-Főkapitányság Kommunikációs Szolgálata is megerősítette, részleteket, így a pontos helyszíneket azonban egyelőre még nem árulta el. A hatóság azt viszont korábban kifejtette, hogy év végéig összesen 365 új típusú – Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontot – hoz létre.

„A rendszer kiépítése ütemszerűen zajlik, az első néhány ellenőrzési helyen már elkészült az infrastruktúra, az ellenőrző eszközöket is felszerelték, azonban csak az eredményes tesztek követően indul be ezekkel a sebességellenőrzés” – közölte a rendőr-főkapitányság.

Ezek a készülékek, ahogyan a rendőrség új mobil sebességellenőrzői is, képesek a sebesség mellett számos egyéb szabálysértés is rögzíteni. A rendőrség szerint egyelőre csak az alapfunkcióik működnek, így a sebességmérés, automatikus rendszámfelismerés, forgalomszámlálás és forgalomtorlódás jelzés. Más közlekedési jogsértések dokumentálására – biztonsági öv használatának elmulasztására, szabálytalan sávváltásra, záróvonal átlépésre, a leállósáv vagy buszsáv jogszerűtlen használatára, a tiloson áthajtásra, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megszegésére – csak alapos tesztelést követően kerülhet majd sor.

A teljes beüzemelésről, ahogy az ORFK fogalmazott, a korábbi gyakorlatuknak megfelelően a sajtón keresztül időben tájékoztatja majd a közlekedőket. Az elképzelések szerint azonban 2016 elejétől már csak elvétve találni majd olyan kritikus közúti csomópontot az országban, ahol egy szabályszegés rejtve marad a rendőrség figyelő kameraszemei elől.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 07. 06:19, vasárnap | Belföld

A rezidensek átirányításával is segíti a kormány a kórházi betegek ellátását

A rezidensek átirányításával is segíti a kormány a kórházi betegek ellátását - közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság szombaton az MTI-vel.

2021. Március 07. 05:00, vasárnap | Belföld

Több megyében is fokozott ellenőrzést tart a rendőrség

Hónapikig tartó fokozott ellenőrzést rendelt el az ország több megyéjében vasárnaptól az országos rendőrfőkapitány.

2021. Március 06. 18:10, szombat | Belföld

Szünetel a személyes ügyintézés a közműszolgáltatóknál

Szünetel a személyes ügyintézés a közműszolgáltatóknál a koronavírus terjedésének megakadályozására tett kormányzati intézkedésekkel összhangban - közölték a közműszolgáltatók szombaton az MTI-vel.

2021. Március 06. 15:24, szombat | Belföld

Lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban, iskolákban

Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az MTI-vel.